Militaire leider Hezbollah gedood in Syrië

220px-Hizbollah_posters_2006
Hezbollah vier haar overwinning op Israël na de terugtrekking van Israëlische troepen uit Libanon Foto: Wikipedia

Mustafa Badreddine, een van de belangrijkste militaire commandanten van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah is bij een bomaanslag in Syrië om het leven gekomen. De aanslag vond plaats op een basis van Hezbollah bij de Syrische hoofdstad Damascus. Hezbollah vecht in Syrië  aan de zijde van de Syrische president Assad.

In eerste instantie werd ervan uitgegaan dat een Israëlische veiligheidsdienst verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag, maar dat wordt – FWIW – door Israëlische media ontkend. Inmiddels gonst het van de geruchten dat Badreddine het slachtoffer is van een interne ruzie binnen het pro-Assad kamp.

Mocht Israël wél verantwoordelijk zijn, dan is een reactie van Hezbollah onvermijdelijk. De sjiitische militie is een formidabele militaire opponent: ze  slaagde er als enige in het Israëlische leger (IDF) een militaire nederlaag toe te brengen, resulterend in een terugtrekking van het IDF uit Libanon. Dat Assad nog steeds in het zadel zit mag ook voor een niet onbelangrijk deel op haar conto worden geschreven.

Bron: Middle East Eye