Met zijn allen in de herhaling

De gijzelingen in Frankrijk zijn voorbij en Nederland gaat weer over tot de orde van de dag. Er wordt weer geroepen om deportatie, of erger, van Nederlanders die moslim zijn en dat het in brand steken van moskeeën een goed doel dient. Volgens belachelijk veel Nederlanders zijn moslims collectief verantwoordelijk voor de daden van enkele terroristen. Enkele decennia terug vond zo’n beetje iedere Nederlander dat iedere Duitser niet deugde en dacht van zichzelf dat hij in het verzet actief was. Hieraan vooraf ging de in het toen nog vrome, christelijke Nederland waanzinnig populaire opvatting, dat de joden collectief verantwoordelijk waren voor de moord op Jezus. Of deze oer-Nederlandse tradities ook zijn voorgedragen als immaterieel nationaal-cultureel erfgoed is bij het verschijnen van dit artikel niet bekend.

Joden werden ook in Nederland eeuwenlang economisch achtergesteld en harder gestraft voor dezelfde vergrijpen dan christenen. Ze mochten geen lid zijn van gilden en moesten vaak extra belastingen betalen. Nog tot diep in de negentiende eeuw konden joden geen lid worden van een politieke partij en werden als een ander ras gezien. Binnen de vakbeweging en socialistische en communistische organisaties waren veel joden actief. Volgens de echte ariërs en katholieken waren de joden ‘woestijnvolk’, minderwaardig en crimineel en moest het land bevrijd worden. Volgens de nazi’s waren communisme en kapitalisme uitwassen van het jodendom, wat geen religie was maar een ideologie met als doel wereldoverheersing. De jodenhaat kende als hoogtepunt de holocaust. Volgens idioot veel mensen in de decennia daarna hadden de joden dat eigenlijk aan zichzelf te danken.

In Nederland kennen we tegenwoordig ook weer zulke geluiden, maar dan richting moslims. Er wordt geroepen dat de islam geen godsdienst is, maar een ideologie met als doel wereldoverheersing. Er is voorgesteld dat er een ‘kopvoddentaks’ moest komen en dat moslims geweerd moeten worden van de luchthaven Schiphol. Vrijwel dagelijks wordt via politiek en media geroepen dat Nederland moet ‘de-islamiseren’ — vergelijk: Entjuden — en bevrijd moet worden van de islam. De koran moet verboden worden, de islam verspreidt zich via de baarmoeder, moslims zijn ‘woestijnvolk’, minderwaardig en crimineel. De PvdA wordt de Partij voor de Arabieren genoemd en het is de schuld van links en ‘Gutmenschen’ dat er moslims in Nederland zijn. Er zijn zelfs opiniemakers die, met de moed der wanhoop eisen, dat de vermeende vijand volledig moet worden uitgeroeid, ook ver buiten Nederland. Gelukkig leven we in een andere tijd dan 70, 80 jaar geleden, maar net als toen is het vertrouwen in de democratie en rechtsstaat op een dieptepunt en de roep om een sterke autoritaire leider groter dan ooit.

Tegenwoordig is volgens absurd veel Nederlanders nazisme synoniem aan links, terwijl hierboven toch duidelijk zou moeten maken dat het helemaal niets met links te maken heeft. Maar veel mensen vertrouwen literatuur, wetenschap of journalistiek niet meer en gaan af op hun eigen gevoel, niet gehinderd door kennis en feiten. Zo kan het dat in Nederland de moord op de makers van wat meestal ‘extreemlinkse’ satire werd genoemd, gekaapt wordt door een heel scala van mensen met een mening, die zich afficheren als rechtsconservatief, patriottisch of ultranationalistisch. De inhoud van Charlie Hebdo ontgaat ze volledig, maar dat doet er ook niet toe. De aanslag is een perfect middel om de moslimhaat wat verder op te voeren. Zelfs de meest intolerante haatdragende racist heeft zichzelf de avatar van een cartoon van het tijdschrift toegeëigend. Er zijn er zelfs die de cartoonisten als multiculturalisten en de moord op hen zien als het gevolg van multiculturalisme. Zelf schuld dus.

Dat zulke onzin betrekkelijk succesvol is, blijkt uit de oorlogsretoriek van sommige politici en opiniemakers, de opiniepeilingen en de overmatige aandacht voor radicale rechtse standpunten in de media. Er worden wagonladingen deskundigen opgevoerd die allemaal iets vertellen over veiligheid en nog meer veiligheid en zelfs als er feitelijk niks bekend is, ons vertellen wat er aan de hand is. Een radioprogramma als Taalstaat, dat zogenaamd over taal gaat, gunt de hoofdredacteur van Elsevier bij wijze van column ruimte om ons te vertellen dat de PVV gelijk is aan het vrije woord. Geen enkele politicus wordt zo vaak geciteerd in verband met de aanslagen in Frankrijk als Geert Wilders. Zijn grote vriendin Marine Le Pen was vaak het middelpunt van spot in Charlie Hebdo. Voor de aanslag in Parijs werd die spot nog door Wilders demoniseren genoemd, een lot — hij kon het niet vaak genoeg herhalen — dat hij zelf ook moest ondergaan. Maar gelukkig voor hem kan hij profiteren van de aanslagen en nog verder gaan met het zaaien van haat tegen moslims. Niemand houdt hem meer tegen.

2 gedachten over “Met zijn allen in de herhaling”

  1. Pingback: Met zijn allen in de herhaling | wltrrr

  2. Pingback: Met zijn allen in de herhaling | Denkoefening.be

Reacties zijn gesloten.