Mélenchon, Konstantopoulou, Fassina, Varoufakis en Lafontaine presenteren hun Plan B voor Europa

Vijf Europese politici publiceerden op 13 september hun Plan B voor Europa. De tekst van dit Plan B is vooral een manifest en een oproep voor de vorming van een pan-Europese beweging. Begin november 2015 wil deze nieuwe beweging al een eerste top organiseren.

Yanis Varoufakis
Jean-Luc Mélenchon
Stefano Fassina
Zoé Konstantopoulou
Oskar Lafontaine

– Op dertien juli werd de democratisch verkozen Griekse regering van Alexis Tsipras op de knieën gedwongen door de Europese Unie. Het “akkoord” van dertien juli was in feite een staatsgreep. Die staatsgreep werd uitgevoerd door middel van de sluiting van de Griekse banken door de Europese Centrale Bank (ECB) en de dreiging om de Griekse banken niet te heropenen zolang de regering niet een programma doorvoerde dat zijn failliet reeds lang bewezen had.

Waarom gebeurde dat? Omdat Europa het idee niet kon verdragen dat een bevolking die gebukt ging onder een falend besparingsbeleid het aandurfde een regering te verkiezen die ‘nee’ zei.

Het nieuwe Memorandum brengt nog meer austeriteit, nog meer uitverkoop van publiek eigendom en een nog irrationeler economisch beleid. Op vlak van sociaal beleid grenst het aan de complete misantropie. De Griekse recessie wordt enkel dieper door dit Memorandum en Griekenlands rijkdom wordt leeggekocht door Griekse en buitenlandse investeerders.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be