Marx gaat nog niet de papierbak in

Jawel, ik zag de manuscripten van Marx en Bakoenin, om de allerbekendste collectiestukken te noemen, al naar de oudpapierhandel gaan wegens plaatsgebrek vanwege gedwongen verhuizing van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis naar het voormalige Tropeninstituut. Van niets wetende hooggeplaatste onbenullen droomden van een “modern instituut met wereldallure, waarop internationale jonge wetenschappers afkomen” – iemand die nooit in het opgeheven Tropeninstituut had rondgekeken of in het huidige Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Maar ja, manuscripten van Karl Marx, het archief van de anarchistische beweging in Spanje, gered uit de handen van de Franco-barbaren, het archief van Joop den Uijl, “heb dat allure?” Kunnen we daar lekker veel geld mee verdienen?
Zolang de marktconforme zwetsers het voor het zeggen hebben is er geen reden tot grote gerustheid. Het IISG laat evenwel weten:

In de Volkskrant van vrijdag 14 februari 2014 is een artikel verschenen over de verhuizing van een aantal KNAW-instituten naar het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Onder de te verhuizen instituten staat ook het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) genoemd. Dat berust echter op een misverstand. Het zou eenvoudigweg niet passen.

Het IISG is met zijn 50 kilometer aan collecties veruit het grootste KNAW-instituut en blijft in zijn eigen gebouw aan de Cruquiusweg gehuisvest. Dat is overigens niet ver van het KIT en het IISG zal nauw samenwerken met de aldaar gehuisveste instituten, met name het Huygens ING en het Meertens Instituut. De samenwerking van deze drie instituten zal vooral gericht zijn op de toepassing van informatietechnologie in het onderzoek.

Bron om verder te lezen.

Vooralsnog is het alarm ingetrokken.

2 gedachten over “Marx gaat nog niet de papierbak in”

 1. Mooi! Dit is (voor nu, althans) zéker goed nieuws. Je gooit geen (wereld-)geschiedenis weg, ook al is het 50.000km aan “ruimte”.

 2. Ik maak hier nu even een (deels) offtopic’ende zijstap.

  Het moge duidelijk zijn dat ik het verafschuw, wanneer ‘enig al dan niet materiële brok historie’ op enigerlei wijze uit de wereld wordt gehaald. Dat ís ons aller geschiedenis. Daar blijven een aantal historisch destructief ingestelde idiote politici simpelweg met hun gore graftakken vanaf.

  Zo heb ik, bijvoorbeeld, nog regelmatig nachtelijke nachtmerries over https://nl.wikipedia.org/wiki/Bibliotheek_van_Alexandri%C3%AB#Het_einde_van_de_bibliotheek . En ik was er zelf niets eens bij om https://nl.wikipedia.org/wiki/Bibliotheek_van_Alexandri%C3%AB#De_betekenis_van_de_bibliotheek te leren begrijpen! (Gotta <3 Wiki, thou)

  Enfin, ik heb dan weer wel een biebpas die ik te pas en te onpas gebruik.

  All joking aside…

  Wat zal het ong. gaan kosten, om een soort van (meerlaags) bunker te bouwen, waar, zeg, ong. 50.000 PVV'ers..euh..kilometer aan boeken/ geschriften/ pamfletten/ etc. op een 'verantwoorde wijze' kunnen worden bewaard? Iedere laag van die bunker 4-5 meter hoog, vloertje in het midden.

  En kan zoiets -o.a.- via 'crowdsourcing' bereikt worden? Geen twijfel aan dat er voor zo'n initiatief 'graties geld potjes' bestaan.
  Ik meen mij te herinneren dat *zelfs de EU* (jawel) hier 'gelden voor beschikbaar stelt'. Los van andere mogelijke (particuliere) fondsen.

  Een paar miljoen voor een aantal vierkante kilometer opslag is, denk ik, sowieso wel te realiseren.

  Met een beetje goede wil, valt er zelfs een doolhof te maken, als er een beetje rekenschap wordt gehouden met een creatieve opstelling van de beschikbare opslagruimte. Toerisme! Tel uit je winst. Fte galore!

  Though playful, ben ik wel degelijk serieus met bovenstaande.

Reacties zijn gesloten.