Liegende VVD’ers de l’année: Van der Steur, Rutte, Opstelten en Teeven

Toch hebben ze dat wel handig gedaan bij de VVD. Ten eerste bleek Opstelten te hebben staan liegen over het bedrag van ‘het bonnetje’ in de affaire Cees H., alhoewel hij daar uiteindelijk met Teeven de prijs voor heeft moeten betalen. Toen bleek Ard van der Steur zich ook iets teveel met de damage control van de regering te hebben bemoeid (elke bemoeienis daarmee is immers teveel voor een Kamerlid), en bleek bovendien Rutte informatie achtergehouden te hebben uit wat hij een persoonlijke notitie noemde zodat hij zich er pseudo-integer op kon beroepen zich niet gemachtigd te voelen daaruit te citeren.

Maar nu blijkt dus dat Van der Steur ook nog weer eens extra heeft staan liegen over wat hij allemaal achtergehouden heeft en in welke mate hij als Kamerlid de regering te hulp is geschoten bij het moedwillig achterhouden en verdoezelen van informatie, ja, zelfs keihard te laten liegen over het bewuste bedrag. Dat bedrag van 4,5 miljoen gulden was intern bij de VVD allang bekend; ik vond het toen al te absurd voor woorden dat Fred Teeven dat niet meer zou weten, zoals Opstelten beweerde, en hij bleek dus wel degelijk intern dat bedrag van 4,5 miljoen genoemd te hebben.

Kijk, als dit allemaal in één keer naar buiten was gekomen was het gelijk exit Van der Steur geweest. Dat zou een ontzettende blamage voor de VVD zijn geweest natuurlijk, drie VVD-bewindslieden kort achter elkaar op rij de laan uitgestuurd. Maar nu is het allemaal slechts zeer geleidelijk naar buiten gedruppeld, en ik hoorde Jeroen Recourt gisteren alweer een mogelijke uitweg voor Van der Steur formuleren, namelijk als hij kon uitleggen dat die aantekeningen niet ter verdoezeling bedoeld waren maar slechts vragen ter verduidelijking of iets dergelijks.

Hoe formuleringen als “weghalen, nodigt onnodig uit tot discussie’, ‘dit is zeer riskant’, ‘dit levert gedonder op, aanpassen’, ‘deze passage roept veel vragen op’, ‘niet vergeten weg te halen’ en ‘zo niet zeggen’.” als vragen kunnen worden opgevat weet ik ook niet, maar laat dat maar aan de PvdA en Van der Steur over. Het is denkbaar dat de PvdA nu ineens heel flink gaat doen en Van der Steur alsnog eruit stuurt, maar dat zou ook wel weer wat doorzichtig zijn, zo vlak voor de verkiezingen, alhoewel niettemin bevredigend.

De conclusie moet gewoon zijn dat alle betrokken VVD’ers, Opstelten, Teeven, Rutte en Van der Steur moedwillig zaken achtergehouden en bewust verkeerd voorgesteld hebben. Dit lijkt echter al vele jaren vigerende praktijk te zijn voor diverse kabinetten, en allang meer geen doodzonde zolang de coalitiepartijen het geen doodzonde vinden.