Leider Taliban omgekomen bij aanval met drones

De leider van de Afghaanse Taliban, Mullah Mansur, zou gisteren in de zuidelijke provincie Balochistan in Pakistan om het leven zijn gekomen bij een Amerikaanse drone-aanval . De Amerikanen hebben toegegeven dat ze hebben geprobeerd Mullah Mansur te doden, maar het Pentagon kon of wilde niet bevestigen dat Mansur ook daadwerkelijk om het leven is gekomen. De Afghaanse regering beweert van wél en inmiddels hebben ook enkele militaire commandanten van de Taliban de berichten over de dood van Mansur bevestigd.

250px-Balochistan_in_Pakistan_(claims_hatched).svg
Balochistan (rood)

Mocht Mansur inderdaad gedood zijn, dan is het mij een raadsel wat de Amerikanen met de dood van Mansur hopen te bereiken. De Taliban naar de onderhandelingstafel bombarderen heeft in het verleden niet gewerkt en het is niet duidelijk waarom we geacht worden te denken dat het nu wél zal werken. Of de dood van Mansur de Taliban zal verzwakken is maar zeer de vraag. Daar komt nog bij dat Mansur fel gekant was tegen ISIS, dat al geruime tijd probeert in Afghanistan voet aan de grond te krijgen. Een verzwakking van de Taliban zal ISIS – dat echt wel een paar graadjes erger is dan de Taliban – waarschijnlijk veel nieuwe rekruten opleveren.

Ook aan verbetering van de bij vlagen nogal explosieve relatie tussen de VS en Pakistan zal deze aanslag weinig bijdragen. Het gebied waar de aanslag plaats vond was tot nu toe off limits voor de Amerikanen. Officieel is Pakistan gekant tegen elk militair ingrijpen van de Amerikanen in Pakistan, maar het is een publiek geheim dat de Pakistanen de VS toestemming hebben gegeven aanvallen met drones uit te voeren mits die beperkt blijven tot bepaalde gebieden in de provincies Noord- en Zuid-Waziristan. Pakistan heeft altijd acties toe te staan tegen leiders van de Taliban die zich in Balochistan ophouden.