Leider militante Koerdische organisatie opgepakt

Volgens Turkse staatsmedia is Hacı Türmak, de leider van de Koerdische Vrijheidsvalken (Teyrebazen Azadiya Kurdistan, afgekort als TAK), gearresteerd. Turkse inlichtingendiensten kwamen Türmak op het spoor nadat een koerier van de TAK wal onvoorzichtig had omgesprongen met email-adressen. Türmak werd opgepakt in Irbil in Iraaks-Koerdistan. Hij zou inmiddels zijn overgebracht naar Turkije.

Turkije verdenkt Türmak er van het meesterbrein te zijn achter een aantal bloedige aanslagen in het land. Zo eiste de organisatie de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in Istanboel op 10 december 2016 waarbij 44 mensen om het leven kwamen. Een week later bracht de TAK in Kayseri een autobom tot ontploffing, toen een bus met Turkse soldaten er langs reed. Daarbij kwamen 14 soldaten om het leven.

De oorsprong van de TAK is – als zoveel zaken in Turkije –  in nevelen gehuld. Officieel is ze een afsplitsing van de PKK. De grote broer is volgens de TAK veel te soft. Bovendien verwijt ze de PKK het streven naar een onafhankelijke Koerdische staat te hebben opgegeven. Turkije maakt geen onderscheid tussen beide organisaties. Voor de Turken is de TAK niet meer dan een mantelorganisatie van de PKK.