Late gerechtigheid voor slachtoffers van door Nederlanders begane oorlogsmisdaden

Nederlandse moordpartij in Atjeh: minstens 3000 doden. (Foto RefDag).
Nederlandse moordpartij in Atjeh: minstens 3000 doden.
(Foto RefDag).

De rechtbank van Den Haag heeft vandaag bepaald dat de Nederlandse Staat nog steeds aansprakelijk is voor de gevolgen van een moordpartij aangericht door Nederlanders onder aanvoering van de beruchte kapitein Raymond Westerling in Zuid-Sulawesi.

Honderden mannen op het eiland werden vaak voor de ogen van hun kinderen door de Nederlanders tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd (welke door onverbeterlijken hier nog vaak eufemistisch en bagatelliserend ‘politionele acties’ genoemd worden) vermoord. Taferelen als in Polen, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland, Frankrijk, Tsjecho-Slowakije, Joegoslavië, Griekenland, Roemenië en al die andere oorden waar de door Annabel Nanninga zo verheerlijkte SS’ers nog maar een paar jaar eerder zo gruwelijk tekeer gingen:

“Voor de ogen van angstige vrouwen en kinderen werden 208 mannen doodgeschoten, nadat ze waren uitgekleed en geslagen.”
(Bron)

Het is een grove schande dat het blijkbaar ruim zeven decennia heeft moeten duren eer een Nederlandse rechtbank klip en klaar uitspreekt dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de begane oorlogsmisdaden. En dan te bedenken dat Sulawesi slechts het topje van een met het bloed van duizenden en duizenden onschuldigen besmeurde ijsberg is: allemaal aangericht door Nederlanders die – de Nederlandse Staat voorop – tientallen jaren van geen kwaad wilden weten. Het bagatelliseerden, ontkenden, het wel heldhaftig vonden, het onverschillig liet…

We willen er in dit verband ook even aan herinneren dat er naast vele anderen (waaronder een voorganger van Rutte als premier) nog een oorlogsmisdadiger was naast Raymond Westerling wiens naam met angst en beven in Indonesië vaak zal worden uitgesproken: Rolph A. Gonsalves.
Het is deze oorlogsmisdadiger waar de huidige minister van schedelmeetzaken Lodewijk Asscher, die in 2011 een naar dat monster in mensengedaante vernoemde prijs kreeg, zo trots mee is.
Verbaast het de lezer eigenlijk nog dat ‘onze’ regeerders er mensen verachtende taal uitkramen zoals vorige week donderdag?