Krugman heeft groot gelijk, Syriza faalde op alle fronten

Dit stuk van uw auteur Sjaak Scheele dat vandaag verscheen is een miskenning van het politieke onbenul dat het Griekse linkse samenwerkingsverband Syriza tentoon spreidde als grootste Griekse regeringspartij.

De start was nogal heftig. De Troika was niet meer welkom in Griekenland en meer van dat radicale fraais. Syriza bleek de juiste snaar van het Griekse volk getroffen te hebben. Dat was helemaal niet zo moeilijk. De meeste Grieken hadden het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad en Syrizaleider Tsipras beloofde samen met zijn kompaan Varoufakis het einde van de onderdrukking door de Europese Unie en de virtuele bezetting door Duitsland. Daarvoor in de plaats zou voorspoed het Griekse volk treffen

Er was weer hoop in Griekenland. Maar die hoop werd niet volksbreed gedeeld. Oligarchen en tal van andere ondernemers vreesden niet alleen de EU, maar ook Syriza die door de Griekse pers, die in handen is van de Griekse oligarchen, als duivels en roekeloos werd omschreven. Termen die kritiekloos door vrijwel alle Europese media werden overgenomen.

Tegen de druk van de neoliberale onderdrukkers van de EU en van de eigen media bleek Syriza niet opgewassen. Syriza is door de knieën gegaan. Zo zullen de meeste Grieken dat toch zien. Vooral omdat, zoals Scheele schrijft, de maatregelen nu nog veel zwaarder en destructiever zijn dan vóór het aantreden van Syriza.

Inmiddels verdwijnen tal van hoofdrolspelers uit de regering van Tsipras en uit Syriza. De reden is toch echt dat Syriza geen enkel alternatief voor de door de EU geëiste knieval achter de hand bleek te hebben. Tsipras heeft door zijn optreden niet alleen “links” een poets gebakken, hij heeft de EU in staat gesteld de keiharde opstelling van de sterke lidstaten tegen de zwakke lidstaten tot norm te verheffen. Krugman heeft gelijk met zijn bewering dat Syriza incompetent is gebleken.