Koerden, kogels van 50 cent en wat nu?

sedar doskiSerdar Dosky en zijn kogels van 50 cent voor ISIS-leden: niet vaak komt een oorlog zo dichtbij. Honderden mensen in Nederland kennen hem, vanuit de SP, waar hij in het bestuur zat. Nu strijdt hij daar in de heuvels en een camouflagepak met echte wapens.  En dat loopt uit de hand, precies op de manier die niet moet.

 

Zelfs de Wehrmacht hield er allerlei nog vrij redelijke – overleefbare – kampen op na, ook de Gestapo en de SS lieten duizenden tegenstanders in leven – in Westerbork bijvoorbeeld is vrijwel niemand omgebracht. Mijn vader heeft drie van die jaren overleefd – hij leeft nog.  Toch hebben de nazi’s het morele dieptepunt voor de mensheid gegraven. Misschien gelukkig dat er nog geen nieuw is, hoewel Cambodja en Srebrenica heftige pogingen waren. Maar Syrië  en Koerdistan moeten niet op dat lijstje.

  • Koerdistan

In de jaren ’70 was ik een inactief lid van de International Society Kurdistan. Ene Silvio van Rooy uit de Bijlmer, een heel prettige man, runde dat. Vijftig jaar later: Silvio is dood, maar we hebben opeens een soort Koerdische staat, Koerdische milities, en één van hun aanvoerders bekent donderdag in Nieuwsuur dat hij in zijn groep ‘geen gevangenen’ maakt. Ze strijden tegen ISIS, en dat zijn – ik heb er geen moeite mee dat te stellen – mensen met zo te zien en te horen uitzonderlijk onverdraagzame ideeën en praktijken. Moorddadig, te vergelijken met dolle honden. Erger dan de SS.

  • Oorlog

Die krijgen de kogel, die 50 cent kost, zo zegt Serdar in een reportage van Jan Eikelboom voor Nieuwsuur. Of twee. Als het waar is, is dat moord. Ik krijg de indruk dat het waar is, en ik schrijf hier even op waarom en wat er verder moet. De oorlog is namelijk medeschuldig. Oorlog is de gruwelijkste misdaad tegen de menselijkheid die wij hebben uitgevonden.

  • Vermijden, hoe dan ook

Deze dient hoe dan ook vermeden te worden. Maar als een groep gewapende jonge overvallers bij mij binnendringt, en mijn zoontje van 9 of die van 18, of mijn vrouw, gaat mishandelen, verkrachten of doden… dan neemt niemand het mij kwalijk dat ik de bijl uit de schuur pak en zoveel mogelijk van hen de de kop insla. Vrijwel iedereen heeft daar begrip voor, zelfs de wet: noodweer en noodweerexces. Maar toch heb ik dan mensen gedood. Daar zal ik dan later nog wel eens onprettig aan denken.

  • Rug tegen de…

Terug naar ISIS en Koerdistan. De Koerden worden gruwelijk aangevallen, en ze zijn razend en vertwijfeld. Ze vechten terug, soms met de rug tegen de muur, nauwelijks gesteund, dat kan iedereen billijken, en de oorlog krijgt ze in zijn greep. Dat leidt altijd tot excessen. Wat er nu gebeurt met ISIS-gevangenen, kan simpelweg niet. Nu niet, en nooit.

  • Iedereen

Even terzijde: wij, u en ik, zijn allemaal in staat tot gruwelen. Naarmate de oorlog dichterbij komt, zijn we eerder bereid tot de grofste daden. Tot marteling en moord. Naarmate we jonger en onervaren zijn, net zo. De Amerikaanse soldaten in 1945 hebben ettelijke gruwelijkheden begaan: executies van SS-ers in de Ardennen, het plaatsen van Wehrmacht-krijgsgevangenen op kale weiden langs de Rijn, zonder beschutting, eten, verzorging. Ze hebben Sowjet-burgers die niet terugwilden naar de Sowjet-Unie naar een vrijwel zekere dood teruggestuurd. De Amerikanen en de Britten bombardeerden willens en wetens burgerdoelen in Duitsland en waar niet. Dan hadden we Hiroshima en Nagasaki.

  • Onze jongens: SS-gedrag

‘Onze jongens’ van 1947-1950 in Indonesië: die hebben allemaal nog bloedvlekken op hun oude uniformen. Daar werd structureel gemarteld en gemoord. Mensenrechten: nul, of minder. Ze gedroegen zich als regelrechte SS-ers. Dan natuurlijk tussendoor de Joodse terroristen van de Irgoen: van 1937 tot 1948 vermeldt de Engelse Wikipedia 60 Joodse terreuraanslagen met vele honderden Britse soldaten en Arabische boeren en hun vrouwen en kinderen als doden door hun bommen. Ook de zg. ‘Stern-gang’ ging zijn uiterst terroristische gang in Israël. U voelt het aankomen: de zomer van 2014 in Gaza: 2.000 burgerdoden. En nu Syrië.

  • Wat nu?

Wij kunnen iets doen. Laat een organisatie voor mensenrechten zoals Human Rights Watch zo snel mogelijk ingrijpen. Laat Harry van Bommel, die deze aanvoerder Serdar Dosky als ex-SP-lid uit Nederland kent, hem opzoeken.  Misschien kunnen we zo iets bereiken.
Dat doet oorlog.