Klimaatrampen verhogen kans op etnische conflicten

Klimaatrampen zoals hittegolven en droogte verhogen de kans op gewapende conflicten in landen met een grote etnische verdeeldheid. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

Wetenschappers van het vermaarde Potsdam Institute for Climate Impact Research gebruikten een nieuwe statistische methode om data uit de voorbije drie decennia te analyseren. Elk conflict is uiteraard het resultaat van een complexe en specifieke mix van factoren, zeggen ze, maar uit de analyse blijkt dat een uitbraak van geweld in etnisch verdeelde landen vaak gelinkt is met klimaatfactoren. Natuurlijke rampen zetten smeulende spanningen op scherp.

“Vernietigende klimaatrampen hebben een disruptief potentieel dat vooral in etnisch verdeelde landen tot erg tragische gevolgen kan leiden”, zegt hoofdauteur Carl Schleussner van het Potsdam Institute. Bijna een kwart van de conflicten in etnisch verdeelde landen blijken samen te vallen met klimaatrampen. “Klimaatrampen zijn niet de directe trigger van het geweld, maar ze verhogen het risico op geweld in een omgeving die al met specifieke omstandigheden kampt. Dat zou je intuïtief al verwachten, maar we hebben het nu op een wetenschappelijke manier kunnen aantonen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be