Klassenjustitie in Nederland: taakstraf geëist tegen frauderende VVD’er

Illustratie: Wikipedia

In een treffend staaltje klassenjustitie heeft het OM vanwege belastingfraude een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist tegen voormalig VVD-politicus Robin Linschoten. Linschoten gaf over de periode 2010 tot en met 2012 structureel te lage omzetten op, waardoor de staat ruim een ton aan belastinggeld misliep.

Ter vergelijking: een uitkeringsgerechtigde die voor een ton fraudeert, moet én dat hele bedrag terug betalen én krijgt ambtshalve een boete opgelegd van een ton. Totaal dus 200.000 euro. Zelfs het verkopen van een bruidsjurk op Marktplaats kan al leiden tot een boete van duizenden euro’s.

Volgens Linschoten is het allemaal de schuld van zijn boekhouder, die de ene fout op de andere zou hebben gestapeld. Gelul, volgens het OM. Zijn boekhouder maande Linschoten diverse keren stukken op te sturen, aanmaningen die door Linschoten stelselmatig genegeerd werden.

Linschoten was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken. Toen in ’95 de wetten tegen uitkeringsfraude werden aangescherpt, verklaarde Linschoten ‘fraude mag niet lonen’. Waarvan akte.