Kamervoorzitster betuigt spijt voor rare Indië-rede

 DEN HAAG,22-08-2014 – Kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg betuigt spijt voor haar wonderlijke Indië-rede van vorige week. De AFVN/Bond van Antifascisten had haar sterk bekritiseerd vanwege haar toespraak bij de Indië-herdenking in de Tweede Kamer, vorige week.

Die excuses zijn opmerkelijk, niet omdat er volgens de bond eigenlijk niets klopte aan die rede, maar omdat zij ze toch maakte. Van Miltenburg prees in haar tekst uitvoerig de veteranen van de politionele acties, dus van de laatste koloniale onderdrukkingsoorlog. Daar vloeide nogal wat bloed, maar wie op Van Miltenburg af zou gaan, zou dat totaal ontgaan. ‘Haar’ veteranen hadden namelijk ‘naar eer en geweten gehandeld’.

Daarbij inbegrepen dus kapitein Westerling, alias ‘de Turk’, die op Borneo heel erg tekeer was gegaan met honderden doden als gevolg,  en die in Bandoeng ook nog een staatsgreep probeerde in 1950 – weer 60 doden. En natuurlijk Rawagede, het topje van de ijsberg. Ditmaal 431 doden – de Indonesiërs hebben naar hun eigen gevallen strijders een straat in Djakarta vernoemd, de ‘Djalan 40.000’. Dat is dus evenveel als de plaats Bussum, die van de aardbodem verdwenen zou zijn.

Van Miltenburg stelde ook de bevrijders in Europa in 1945 op één lijn met de Nederlandse militairen die de Indonesische vrijheidsstrijd bevochten en dat schoot de antifascisten in het verkeerde keelgat: beledigend en een verdraaiing van de geschiedenis en de bond stuurde een brandbrief. Maar de bond is bij monde van voorzitter professor Kees van der Pijl toch wel blij met de excuses van de voorzitster en stelt dat het haar siert dat zij hier openlijk op terugkomt. Er stierven bovendien minstens 100.000 niet-strijdende Indonesische burgers.

Vreemd is dat Van Miltenburg ook  voorbij ging aan de Indische Holocaust, de nauwelijks bekende dood van minstens 3 miljoen Indonesiërs. Het stak de AFVN ook dat de Kamervoorzitster de discriminatie in Nederland van de Nederlandse socialistische en communistische dienstweigeraars negeerde. Velen van hen hebben niet alleen tijdens hun dienstperiode in de gevangenis destijds in Schoonhoven zwaar moeten afzien, maar er stond bij alle overheidsdiensten een sterretje achter hun naam en ze konden een baan als ambtenaar het eerste decennium vergeten.

De Kamervoorzitster schrijft dat zij de bevrijders van de Tweede Wereldoorlog niet op één lijn wil stellen met de Nederlandse onderdrukkingsoorlog, maar dat zij het als een geschiedenis ziet waarbij het ene uit het andere voorkomt, waarbij gebeurtenissen onlosmakelijk met elkaar zijn verknoopt. Zij stelt dat zij niemand wilde uitsluiten. “En het spijt mij als bij u die veronderstelling is ontstaan.”

De AFVN wil nu dat de Tweede Kamer en de regering vanwege de 70-jarige oorlogsherdenking volgend jaar aan het Indonesische volk excuses aanbieden voor de laatste onderdrukkingsoorlog. Dat is nooit gebeurd, dus dat agendapuntje ligt er nog. De organisator van de Indië-herdenking, Raad-van-Statelid Jan Kees Wiebenga, had het er vorige week nog over, dat het Japanse parlement ook nooit zijn excuses heeft gemaakt aan Nederland. Dus kunnen wij beter het goede voorbeeld eerst zelf geven.

Van der Pijl wil ook dat de informatie in Indisch Herinneringscentrum Bronbeek compleet wordt gemaakt. Ook daar nauwelijks een woord over de Indische Holocaust. En op Wikipedia heeft een groep rechtse activisten het artikel ‘Indische Holocaust’ waaraan de antifascisten hadden meegewerkt, omgewerkt tot een plaatselijke hongersnood.

4 gedachten over “Kamervoorzitster betuigt spijt voor rare Indië-rede”

 1. Zeer informatief stuk. Maar het heeft dus ruim een week moeten eer dat mens inzag of zich heeft laten overtuigen van hoe raar, incompleet en grievend voor velen die rede was?

 2. Het moeilijkste is eigen fouten toe te geven.
  Het kan tientallen jaren duren.
  Er is een moment van bezinning gekomen.

  Nu naar de volgende stap – duidelijk in elke rede aangeven dat het om een koloniale oorlog ging.

  De Duitsers mogen ook de SS-soldaten van WOII niet verheerlijken.
  Ook waren de laatste in staatsdienst.

  Waarom wij dan Westerling en consorten proberen te verheerlijken bij monde van Miltenburg?

 3. Niet meer dan terecht dat zij spijt betuigt en een goede actie van AFVN.

  Helaas is het zo dat er ook internationaal steeds meer revisionisme ontstaat.

  Zo zijn in Indonesië een aantal groepen Neo-Nazi’s aanwezig en zijn er ook meer en meer Indonesiërs die totaal vergeten lijken te zijn wat de Japanners de Indonesische bevolking hebben aangedaan (de Romusha kwestie onder andere) Er zijn zelfs plaatsen waar grote standbeelden voor Japanse soldaten als bevrijders opgericht zijn. Één van de meest rare uitingen in Indonesië. buiten verscheidene SS re-enactmentgroepen is een groep die de Politionele acties uitbeeldt. Dan is er ook nog een groep die zich bezig houdt met de volgens hen glorieuze moordpartijen uit 1965.

  Verder begint in Japan het revisionisme steeds meer de kop op te steken. Je hoeft op de nieuwssite Japan Today maar naar comfort women of Nanking artikelen te zoeken en in het commentaar op deze artikelen kom je steevast allerlei vergoelijkingen tegen waarom de Japanners goed bezig waren steevast gevolgd door het slappe excuus dat zij slachtoffers zijn vanwege de Amerikaanse terreurbombardementen culminerend in de Atoombommen. In Japan is op dit moment een groep politici bezig die, onder leiding van Abe, de grondwet willen veranderen om de zelfverdedigingsmacht die Japan bezit te kunnen uitbreiden. Dat stuit niet alleen in Japan op felle kritiek maar ook daarbuiten.

  Het lijkt er op dat de Tweede Wereldoorlog en haar nasleep, 70 jaar na dato uit het collectieve geheugen van de mensheid aan het verdwijnen is. Op dit ogenblik wordt er in verscheidene brandhaarden in de wereld gemoord op grote schaal en klinken zelfs in ons land radicale oproepen van eertijds gematigde politici om hele volksstammen uit te roeien. En dat is een trieste en gevaarlijke zaak.

  http://www.nbcnews.com/news/world/indonesias-nazi-themed-soldatenkaffee-reopens-wwii-cafe-n141631

  http://www.indisch3.nl/nazi-mania-hidden-jews-the-unintended-consequences-of-the-dutch-in-indonesia/

  http://www.democracynow.org/2013/7/19/the_act_of_killing_new_film

  http://www.spiegel.de/international/world/the-act-of-killing-reenacting-war-crimes-with-indonesian-gangsters-a-882970.html

  http://www.japantoday.com/

  http://www.japantoday.com/category/politics/view/abe-says-it-is-time-to-revise-pacifist-constitution

  http://www.japantoday.com/category/national/view/aging-japanese-veterans-voice-concerns-about-military-policy-shift

  http://www.japantoday.com/category/national/view/world-war-i-japans-ill-fated-gift-from-the-heavens

Reacties zijn gesloten.