Kabinet wil democratie afschaffen per grondwetsartikel

De grondwet wordt uitgebreid met een algemene bepaling waarin wordt benadrukt dat Nederland een democratische rechtsstaat is.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Aan artikel 1 wordt de zin toegevoegd: ‘De Grondwet waarborgt de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten’.
Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat veel landen algemene bepalingen in hun grondwet hebben opgenomen waarin nog eens wordt benadrukt dat het land een democratie en rechtsstaat is. “Het is goed om te benoemen wat de grondwet zo belangrijk maakt”, zei hij.

Bron.

Het grootste bezwaar dat hiertegen ingebracht kan worden is de loze formulering, waarmee evenwel de grondwet tot definitie van democratie, rechtsstaat en grondrechten wordt verklaard.
Democratie is een ideaal, geen gegeven. Laat staan de inhoud van een grondwet.

Deze onzinzin moet met een gewone meerderheid door de Kamers gejaagd worden en dan nog een keer, na Kamerontbinding (maar dan moet de meerderheid 2/3 bedragen).
Het is te hopen dat er nog leden zijn in de Eerste Kamer die het idee van chambre de réflexion enige inhoud kunnen geven door deze niet ongevaarlijke flauwekul te voorkomen. Gerust kunnen we daar niet meer op zijn.

8 gedachten over “Kabinet wil democratie afschaffen per grondwetsartikel”

 1. Nog niet alle grondrechten die in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens staan, zijn in de Nl. Grondwet opgenomen. Als het dus de Grondwet wordt die die rechten waarborgt, worden ze in principe versmald. Tot nu toe mag een rechter trouwens nog steeds niet aan de Grondwet toetsen. Het EVRM daarentegen heeft wèl een directe werking, maar daar willen de VVD c.s. nou juist zo graag vanaf. Mogelijk is deze actie slechts bedoeld als voorschot daarop.

 2. “maar daar willen de VVD c.s. nou juist zo graag vanaf. Mogelijk is deze actie slechts bedoeld als voorschot daarop.” Joke was me net voor: dit is ook het eerste waar ik aan dacht. Erg gevaarlijk.

 3. Begrijp ik het goed dat de PTDA’r Asscher weer het vuile werk voor de VVD opknapt, ditmaal door de Grondwet boven de EVRM te plaatsen?

 4. Ze zijn zeker bang voor ISIS.

  Of voor de PVV.

  Of voor iedere partij die tegen democratie is.

  Wat een zouteloos geneuzel.

  Laat ze maar verkiezingen houden, zien ze meteen dat we niets meer van hen wensen te horen.

 5. Beter dit geneuzel in de GW dan de door de PVV voorgestelde onzin over hoe de zgn. joods-christelijk-humanistische cultuur als dominant wordt verankert.
  Maar goed, afspraken zijn zo veel waard als dat men zich er aan houdt. Elke boevenbende kan zich met een grondwet sieren.

  Uit:
  Verfassung der Deutschen Demokratischen Republik vom 6. April 1968 (in der Fassung vom 7. Oktober 1974)

  Artikel 5
  1 Die Bürger der Deutschen Demokratischen Republik üben ihre politische Macht durch demokratisch gewählte Volksvertretungen aus.
  2 Die Volksvertretungen sind die Grundlage des Systems der Staatsorgane. Sie stützen sich in ihrer Tätigkeit auf die aktive Mitgestaltung der Bürger an der Vorbereitung, Durchführung und Kontrolle ihrer Entscheidungen.
  3 Zu keiner Zeit und unter keinen Umständen können andere als die verfassungsmäßig vorgesehen Organe staatliche Macht ausüben.
  (bron: http://www.documentarchiv.de/ddr/verfddr.html )

 6. De hiërarchie van Verdrag – Nationale wet etc. blijft van kracht. Maar het opzeggen van het Europees Verdrag, dat in de praktijk toch al ruimschoots geschonden wordt, hangt in de lucht…

 7. Ben benieuwd of dat zal gebeuren.

  Ik denk eerder dat deze Grondwetswijziging ingesteld wordt om te voorkomen dat anti-Democratische partijen de staatsvorm zouden kunnen wijzigen.

  Waarbij ze niet beseffen dat een anti-democratische partij of organisatie die de macht grijpt de grondwet linea recta in de prullenbak kan en zal flikkeren.

Reacties zijn gesloten.