Jet Bussemaker: ‘basisbeurs niet meer van deze tijd’

Als je tegenwoordig iets wil afschaffen als politicus zeg je gewoon dat het ‘niet meer van deze tijd is’. Dat is voldoende argumentatie, blijkbaar. Zo ook Jet Bussemaker vandaag over de basisbeurs.

In het programma WNL op Zondag heeft de minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, gezegd dat de basisbeurs ‘niet meer van deze tijd is’.

Het systeem wordt vervangen door een leenstelsel waarover de Tweede Kamer deze week spreekt. Volgens Bussemaker is het doel van de basisbeurs bereikt. Sinds de jaren 80 is het aantal studenten dat hoger onderwijs volgt verviervoudigd. “ (blikopnieuws)

Oh, en moet dat weer teruggedraaid worden dan, of wat is de bedoeling? Een alternatief is misschien ook dat je mensen die hard werken zonder een hogere opleiding beter betaalt, zodat niet iedereen per se een ‘hogere’ opleiding wil/moet hebben. Ikzelf heb diverse slechtbetaalde banen gehad, en ik heb er niets van gemerkt dat je dan minder hard hoeft te werken dan in de wat beter betaalde. Vaak eerder het tegendeel. Ook zijn die minderbetaalde banen lang niet altijd zo eenvoudig. Omdat ik wel opleiding maar niet zo gek veel diploma’s heb, ben ik vaak in banen terecht gekomen waar weliswaar niet zo veel opleiding voor nodig was, maar die je ook weer niet door de eerste de beste onbenul kon laten uitvoeren.

Toch kijk ik altijd weer naar de VS, als eng voorbeeld van waar het toe kan leiden. Waar je ten eerste voor zo ongeveer alles een college degree nodig hebt (alhoewel college daar dan wel varieert van de makkelijkere HBO-opleidingen tot en met universitair niveau), en ten tweede enorme bedragen aan collegegeld moet betalen (beginnend vanaf 20.000 dollar per jaar). Dit resulteert in een vorm van slavernij, waar mensen de rest van hun leven bezig zijn hun studielening af te betalen, een lening die ze aan moesten gaan om überhaupt een redelijke kans op een redelijk inkomen te maken. Bovendien zijn die leningen daar ook nog rentedragend èn op zeker moment aan commerciële banken overgedragen, die eens fijn met de rente gingen spelen. Zover is het hier nog niet natuurlijk, maar misschien dat Bussemaker dat dan wèl van deze tijd vindt.

Ik weet trouwens nog iets dat (bijna) niet meer van deze tijd is: de PvdA, met 12 zetels in de peilingen…