Israëlische minister stapt op uit protest tegen benoeming Lieberman

De Israëlische Minister van Milieu, Avi Gabbay,  is vandaag opgestapt uit protest tegen de benoeming van de extreemrechtse politicus Avigdor Lieberman tot Minister van Defensie. In een verklaring zegt Gabbay dat de benoeming van Lieberman ‘een aanval op het leger’ is die de ‘kloof binnen de Israëlische samenleving’ alleen maar zal vergroten.

Avigdor_Lieberman_in_Latvia_(cropped)
De extreemrechtse held Avigdor Lieberman. Foto: Wikipedia

De legertop is allesbehalve ingenomen met de benoeming van Lieberman, die door de generaals als een gevaarlijke gek wordt beschouwd. Diens benoeming is ook niet lekker gevallen in de VS, waar steun aan Israël weliswaar geen seconde ter discussie staat, maar men het liever wat beschaafd houdt. ‘Beschaving’ is niet meteen iets waar Lieberman mee geassocieerd wordt.

De laatste tijd is er iets van een kloof ontstaan tussen enerzijds premier Netanyahu en anderzijds de legertop en de veiligheidsdiensten Shin Beth en Mossad. Het is een publiek geheim dat nóch de legertop, nóch Shin Beth erg ingenomen waren met de oorlog tegen Gaza in 2014, die door beiden werd beschouwd als een kostbare pr-ramp zonder aanwijsbaar voordeel voor Israël. Bovendien koesteren de generaals een diep wantrouwen tegen politici die zich met de interne aangelegenheden van het leger bemoeien, iets waaraan Netanyahu zich schuldig maakte toen hij partij koos voor een militair die door het leger voor de krijgsraad werd gesleept nadat hij een gewonde Palestijn doodschoot.

Bron: Middle East Eye