Israëlische minister: kritiek op Israël is per definitie antisemitisme

Volgens de Israëlische Minister van Justitie, Ayelet Shaked, staat kritiek op Israël per definitie gelijk aan antisemitisme.

“In het verleden spraken Europese leiders zich uit tegen Joden. Tegenwoordig spreken ze zich uit tegen Israël”, zo verklaarde Shaked tegen de Washington Post. “Vandaag de dag is het niet meer politiek correct om antisemitisch te zijn, maar anti-Israël is volledig acceptabel.”

Reuven_Rivlin_with_Miriam_Naor_and_Ayelet_Shaked-c01
Shaked (rechts) met president Reuven Riflin

Het succes van de BDS (Boycott, Divestment, Sanctions)-campagne heeft ertoe geleid dat de hardcore Israël-lobby in toenemende mate hysterisch reageert op elke vorm van kritiek op Israël. Zo werd zelfs de (Joodse) presidentskandidaat Bernie Sanders beschuldigd van antisemitisme nadat hij had gesuggereerd dat het Israëlische optreden tegen Gaza in 2014 wellicht wat overdreven was. Bij dat optreden kwamen ruim 2000 Palestijnen om het leven, merendeels burgers.

Ook in Nederland is dit natuurlijk geen onbekend verschijnsel. Extreemrechtse columnisten als Elma Drayer en Leon de Winter spelen eveneens steevast de antisemitisme-kaart wanneer  iemand voorzichtig suggereert dat het optreden van Israël tegen de Palestijnen misschien niet in alle opzichten een schoonheidsprijs verdient.

Meer bij ThinkProgress