ISIS wil “vulkanen van jihad” tegen Saoedi-Arabië

ISIS-leider al-Baghdadi heeft in een toespraak opgeroepen tot “vulkanen van jihad” (zijn beeldspraak, niet de onze) tegen de vijanden van het kalifaat, met name Saoedi-Arabië. “Oh zonen van al-Haramayn (Saoedi-Arabië)..het hoofd van de slang en het bastion van de ziekte liggen daar…trek jullie zwaarden en neem afscheid van het leven….voor de Saloul mag er geen veiligheid zijn” zegt al-Baghdadi in een op diverse jihadsites circulerende geluidsband.

De geluidsband verschijnt enkele dagen nadat de Amerikanen de leiding van ISIS met een luchtaanval probeerden uit te schakelen. Op internet circuleerden enige tijd geruchten dat al-Baghdadi bij die bombardementen omgekomen zou zijn. De geluidstape heeft geen datum, maar verwijst naar gebeurtenissen die op 7 november plaatsvonden.

Saoedi-Arabië maakt deel uit van de coalitie die onder leiding van de Amerikanen ISIS bestrijdt in Irak en Syrië. ISIS en Jabhat al-Nusra hebben lange tijd ideologische en financiële steun ontvangen uit salafistische kringen in de Golfstaten.  De deelname van het Saoedische regime – dat ideologisch dicht bij ISIS staat – aan de anti-ISIS coalitie heeft in jihadistische kringen dan ook veel kwaad bloed gezet.

Bron: Uprooted Palestinian