ISIS claimt aanslag in Orlando

Het radiostation van ISIS heeft vandaag verklaard dat Omar Mateen, de man die gisteren in Orlando, Florida, 49 bezoekers van een LGBT-club doodschoot, een “soldaat van het kalifaat” was. Volgens AFP werd op het station een verklaring voorgelezen waarin het volgende werd gezegd: “God stond Omar Mateen, één van de soldaten van het kalifaat in Amerika, toe een aanval uit te voeren op een bijeenkomst van kruisvaarders in een nachtclub in Orlando, Florida, waarbij hij meer dan 100 van hen doodde of verwondde.”

Orlando_Skyline
Foto: Wikipedia

ISIS heeft er een handje van aanslagen die volgens de organisatie door haar “geïnspireerd” zijn, op te eisen, dus waarschijnlijk moet er niet al teveel betekenis aan deze verklaring worden gehecht. Van enig organisatorisch verband met ISIS lijkt geen sprake te zijn.

In 2013 en 2014 werden Mateen’s gangen gevolgd door de FBI, nadat hij tegen collega’s had verklaard banden te hebben met jihadisten, maar beide keren kwam de FBI tot de conclusie dat hij uit zijn nek had zitten kletsen.

Vrienden en familie van Mateen schetsen het beeld van een man die niet bijzonder religieus was, maar wel sterke anti-homo gevoelens koesterde, met psychische problemen worstelde en zijn vrouw mishandelde.

Zijn ex-vrouw verklaarde dat Mateen een paar maanden na hun huwelijk veranderde: “…ik zag zijn instabiliteit…. en hoe hij vanuit het niets woedend werd…Na een paar maanden ging hij me mishandelen..ik mocht niet meer met mijn familie praten en hij gijzelde me in feite.” Uiteindelijk moest Mateen’s ex-vrouw door haar familie uit zijn handen gered worden.

Mateen was een praktiserend moslim, maar vertoonde nooit enig teken van radicalisering. Volgens zijn ex was hij “geestelijk instabiel en ziek”. Ze weet dit ten dele aan zijn gebruik van steroïden. Mateen was in het verleden een fanatieke bodybuilder. Een van zijn collega’s bij het beveiligingsbedrijf waar hij werkte bevestigde dat tegenover journalisten: “hij was reusachtig en kon heel intimiderend zijn, ook al omdat hij snel kwaad werd”. Overmatig gebruik van steroïden kan tot een heel scala aan geestelijke afwijkingen leiden.

Mateen’s vader, Mir Seddique, zegt dat zijn zoon onlangs geschokt reageerde toen hij 2 mannen elkaar op straat zag kussen: “hij zag twee mannen elkaar kussen waar zijn vrouw en kind bij waren en hij werd heel kwaad”. Volgens zijn vader zou dat wel eens de reden voor de aanslag kunnen zijn.
Zijn tweede vrouw, die ook weggelopen lijkt te zijn, hult zich in stilzwijgen.

Een lijst van slachtoffers van deze gruwelijke aanslag vind je hier.