Is het herinvoeren van opvoedkundige tik wellicht een idee ?

De laatste tijd zien we (in de media) steed meer ontspoorde kinderen, soms zelfs van 11 jaar oud die niet alleen mensen beroven voor de kick, maar bijvoorbeeld ook hulpverleners aanvallen (als we de politie moeten geloven), Conducteurs schoppen en slaan, slachtoffer worden van hun eigen vuurwerk, onbeschoft zijn, en weet ik veel wat nog meer.

Ik vraag me dan ook af of het feit dat de opvoedkundige tik, die tegenwoordig als kindermishandeling wordt gezien, niet gewoon heringevoerd moet worden.

Ikzelf ben er niet slechter van geworden dat ik door mijn ouders met vaste hand opgevoed ben, met de lichte kastijding van tijd tot tijd. Het pak voor de broek zullen we maar zeggen.

Nu jeugdzorg in handen van Gemeentes gaat komen en volgens sommigen gemeenteambtenaren in zes weken puberpsycholoog moeten kunnen zijn  zoals in het niet al te betrouwbare blad Metro werd gemeld, is het wellicht een idee om toch eens de ouders te gaan aanspreken op hun opvoedkundige vermogens. En ja, wellicht helpt die wat ouderwets aandoende en hardere methode dan.

Nu heb ik het hier niet over broekriemen en zware kastijdingen, die behoren mijns inziens nog steeds tot de verzamelnaam kindermishandeling, maar een lichte oorvijg of een pak voor de broek zou toch moeten kunnen.

Of zie ik dat verkeerd en dienen ouders alles met de mantel der liefde te bedekken ?

25 gedachten over “Is het herinvoeren van opvoedkundige tik wellicht een idee ?”

 1. Waar ik in ieder geval van overtuigd ben, is dat veel ouders geen flauw idee meer hebben wat hun kind eigenlijk uitspookt. Ik zie hier in het stadje waar ik woon groepjes kinderen van pakweg tussen de elf en vijftien jaar die hele middagen in groepjes rondhangen, staan te roken en te blowen en irritant gedrag vertonen (luidruchtig zijn, afval op straat flikkeren ipv in de vuilnisbak twee meter verder, vuurwerk afsteken van oktober tot in januari en ga zo maar door). Er is weinig fantasie voor nodig om die kinderen een paar jaar later te zien ontsporen. Waar zijn pa en ma? Aan het werk? Druk met andere dingen? Ik weet het niet. Ik weet wel dat als ik ouder zou zijn ik ervoor zou zorgen dat ik wist wat mijn kind uitspookte en met wie.
  Maar goed, om op jouw vraag terug te komen: ik vind ‘m lastig. Waar ligt de grens tussen een opvoedkundige tik en een klap die als kindermishandeling kan worden aangemerkt? Aan de andere kant denk ik vaak genoeg dat het voor sommige kinderen heel goed zou zijn als ze wat meer ontzag voor ouderen zouden ontwikkelen.

 2. @JJB

  Er zijn helemaal geen grotere aantallen ontspoorde kinderen zoals jij ze noemt.
  Je borduurt duidelijk voort op het populistische gekrijs: “We pikken het niet meer!!”

  Vraag aan geen van die lui wat ze niet meer pikken want er komt geen fatsoenlijk antwoord, hooguit: “nou gewoon”.

 3. Ik zat er eigenlijk al een tijdje op te wachten dat iemand de gedachte zou gaan opperen dat het slaan van kinderen tot het ‘opvoedkundig’ arsenaal zou moeten kunnen behoren. In een klimaat waarin het steeds normaler wordt dat de politie gevangenen, verdachten en demonstranten aftuigd en waarin disciplinering van mensen en gehoorzaamheid steeds vaker de norm wordt kon je erop wachten.
  Wel jammer om deze suggestie op Krapuul te moeten lezen. Natuurlijk zijn er kinderen die ontsporen, maar hoe kan het ook anders in een maatschappij die op hebzucht, kille berekening en ieder voor zich is gebouwd? De maatschappij wordt steeds zinlozer en dat roept zinloos gedrag op. Laten we de oplossing voor deze problemen liever blijven zoeken in maatschappelijke verandering in plaats van in repressie.

 4. Conducteurs slaan is trouwens niet goed natuurlijk, maar ik pas ook voor een beeld waarin conducteurs, buschauffeurs, beveiligers, politie enz. qua gedrag een status zouden genieten die boven elke twijfel is verheven. Ze kunnen zelf ook geweld oproepen/uitlokken. Ik ben zelf niet echt agressief, maar ik wordt wel boos als er zo maar door beveiligers op het treinstation intimiderend naar me gekeken wordt, terwijl ik uitzoek welk spoor ik moet hebben. Of als ik in de trein op commanderende toon wordt aangesproken door zo’n controleur nieuwe stijl met handboeien en gebrek aan sociale vaardigheden (in plaats van de traditionele conducteur).

 5. Goed artikel, het raakt een groot maatschappelijk probleem in de kern. Ouders wentelen de verantwoordelijkheid voor de opvoeding af op scholen. Scholen kunnen die niet aan met als gevolg dat meer en meer kinderen op steeds jongere leeftijd volledig ontsporen. De maatschappij plukt daar de wrange vruchten van. Je hoeft maar na zonsondergang door de straten van willekeurige middelgrote of grote stad te lopen om dit aan den lijve mee te maken. Woorden alleen helpen daar niet tegen, de ouderwetse corrigerende tik wordt node gemist.

 6. Slaan is een brevet van onvermogen. Door slaan aan te moedigen moedig je onvermogen aan.

 7. Goed artikel. Ik heb mijn kinderen ook “met vaste hand” opgevoed (beleid werd samen met mijn man vastgelegd, maar mama was gewoonlijk de uitvoerende macht).
  Eerst praten, uitleggen, het hoe en waarom van een verbod, bij overtreding eerst “alternatieve” straffen (geen tv kijken was in die tijd zeer effectief). Excuses aanbieden aan een “benadeelde”,eventuele schade vergoeden uit het zakgeld va het kind (was nooit iets “groots”).
  Pak voor de broek heb ik sporadisch uitgedeeld: alleen bij het in direct gevaar brengen van zichzelf en anderen.

  @Jan:
  [Ouders wentelen de verantwoordelijkheid voor de opvoeding af op scholen]:
  Mee eens! Ik heb de scholen altijd nauwlettend en kritisch in de gaten gehouden:
  Opvoeden hoort m.i. tot het takenpakket van degenen die het kind op de wereld hebben gezet. De “juf” die (30 jaar geleden) haar lange nagels in de arm van mijn zoon zette, heeft het moeten bekopen met niet verlengen van haar arbeidscontract.

  Degenen die het meeste recht hebben om te beoordelen of je je kinderen goed hebt opgevoed, zijn m.i. die kinderen zelf:
  Wij zitten te glimmen van zelfgenoegzame trots, iedere keer dat hun lofprijzingen onze kant op komen.
  Het grootste compliment was toen ik mijn zoon tegen mijn dochter hoorde zeggen: “Ze (wij dus) hebben ons geleerd om zèlf te denken”.

 8. Ik vind dit i.t.t. sommige anderen helemaal geen goed artikel. De corrigerende zogenaamd opvoedkundige tik bestaat niet. Opvoeden doe je niet met geweld, heet niets met angst inboezemen te maken. De politie heeft ook geen gezag, dat is een wijdverbreid misverstand. Ze boezemen slechts angst in. Prima hoor als je dat ziet zitten, maar het is hypocriet om dat gezag of autoriteit te gaan noemen.
  Ik vind dat je je wel moet realiseren dat herinvoering (maar inderdaad ,is hij ooit weggeweest) van de corrigerende tik de deur wijd openzet naar meer kindermishandeling en daar is helaas al veel te veel van, ook in Nederland.
  Tenslotte, dit artikel en bijbehorende reacties zijn voor mij een symptoom van de identiteitscrisis waarin het linkse denken zich momenteel bevindt, steeds meer wordt door velen meegegaan in het rechtse, conservatieve vertoog waarin autoriteit, gezag, discipline en gehoorzaamheid een hoofdrol spelen.

  @Angy: Het grootste compliment was toen ik mijn zoon tegen mijn dochter hoorde zeggen: “Ze (wij dus) hebben ons geleerd om zèlf te denken”.

  En dat heeft dus helemaal niets met opvoeden met vaste hand of corrigerende tikken te maken.

  De “juf” die (30 jaar geleden) haar lange nagels in de arm van mijn zoon zette, heeft het moeten bekopen met niet verlengen van haar arbeidscontract.

  Misschien lullig om te zeggen, maar waarom zou ze dat niet mogen als je zelf wel mag slaan. Beetje inconsequent toch?

 9. Jacob:

  [ Wel jammer om deze suggestie op Krapuul te moeten lezen ]

  Dat het op Krapuul geplaatst wordt wil absoluut niet zeggen dat de redactie het eens is met de inhoud.
  Er zijn uiteraard grenzen, in het algemeen gesteld zoals je ze kan vinden onder de REGELS.

  Verder kan ik je reacties volkomen onderschrijven. Een stuk van Jacob met als titel: “Waarom de knoet voor kinderen fout is”, bijvoorbeeld, had ik liever gezien 🙂

 10. @Jacob:
  Het betreffende compliment mag dan niet direct betrekking hebben op mijn “vaste hand/corrigerende tikken”, maar diende als illustratie hoe gelukkig mijn kinderen zijn met de opvoeding die ze thuis hebben gekregen.
  Volgens hetzelfde patroon zijn/worden overigens ook mijn kleinkinderen (2 inmiddels volwassen, 2 nog tieners) opgevoed.
  M.b.t. jouw vergelijking tussen de mishandeling door de “juf” enerzijds en mijn corrigerende tikken anderzijds:
  Misschien denk jij er anders over, maar voor mij is er een groot verschil tussen nagels in de arm van een kind drukken (afdrukken overduidelijk zichtbaar op de foto’s die ik van de arm van mijn zoon heb gemaakt en die ik, samen met een artsenverklaring bij zowel de aangifte van mishandeling bij de politie, als bij het dossier van de Inspecteur van Onderwijs heb laten voegen) en anderzijds een paar klappen met de vlakke hand op de billen (zoals gezegd slechts bij hoge uitzondering gegeven).
  Wat voor mij het allerbelangrijkste is, en mogelijk heb jij ook daar een andere mening over dan ik:
  Onderwijzend personeel is ingehuurd om les te geven, heeft t.a.v. mijn kinderen NIET dezelfde rechten als ik en dient, evenals welke andere buitenstaander dan ook, met hun tengels van mijn kinderen af te blijven.
  Ik ben hun moeder en waar ik vandaan kom, geldt onverkort:
  THE HAND THAT ROCKS THE CRADLE IS THE HAND THAT RULES THE WORLD!

 11. En wederom sla je de plank volledig mis LRD.

  Je vergeet het begin goed te lezen.

  “De laatste tijd zien we (in de media) steed meer ontspoorde kinderen, soms zelfs van 11 jaar oud die niet alleen mensen beroven voor de kick, maar bijvoorbeeld ook hulpverleners aanvallen (als we de politie moeten geloven), Conducteurs schoppen en slaan, slachtoffer worden van hun eigen vuurwerk, onbeschoft zijn, en weet ik veel wat nog meer.”

  Waarom je over gerede twijfel aan de verhalen in de media en verhalen van de politie, die hier toch duidelijk uit spreekt voorbij gaat en het cynisme mist is mij volledig onduidelijk. Wellicht heeft het te maken met je algehele rotgevoel dat je in je posting van afgelopen week naar voren bracht.

  Je neemt het leven bloedserieus en het lijkt er op alsof je niet meer kunt lachen.

  Klopt het dat ouders van tegenwoordig laks zijn met opvoeden ? Niet iedere ouder, dat zeker niet. Maar vanuit mijn werk kan ik alleen maar zeggen dat het vaak genoeg voor is gekomen dat een ouder gebeld werd over het gedrag van zijn of haar kind waarna wij de opmerking kregen: “Maar jullie moeten ze opvoeden, daar zijn wij niet voor en we hebben het al druk genoeg met ons werk.”

  En als je dan zo’n ouder tegenover je krijgt op de ouderavond, die volslagen ongeïnteresseerd erbij zit, of die gaat lopen zeuren dat wij te streng zouden zijn of gewoon niet gelooft dat zijn of haar kind regelmatig het woord Kankermongool, Kuthomo, Hoer, KankerTurk of wat dan ook in de mond neemt of dingen sloopt. “Dat doet mijn kind niet”. “oh, dan doen jullie je werk niet goed.” en meer van dat soort onzin die je aan moet horen, denk je wel eens.

  “Waarom moet iedereen voor van alles en nog wat een diploma hebben in dit land behalve voor ouderschap !?.”

  Ik ben het overigens volledig eens met Angy, die zegt dat opvoeden een taak van de ouders is en niet die van school. School kan bijsturen in de uren dat de leerling aanwezig is, maar school kan niet voorkomen of straffen als de leerling buiten school gaat lopen kloten. Er wat van zeggen, dat is alles wat je kan doen. Zowiezo dient een docent te allen tijde van de leerling af te blijven. Ik heb het in mijn stuk dan ook niet over docenten die die tik zouden moeten uitdelen.

 12. JJB:

  [ Waarom je over gerede twijfel aan de verhalen in de media en verhalen van de politie, die hier toch duidelijk uit spreekt voorbij gaat en het cynisme mist is mij volledig onduidelijk. Wellicht heeft het te maken met je algehele rotgevoel dat je in je posting van afgelopen week naar voren bracht.Je neemt het leven bloedserieus en het lijkt er op alsof je niet meer kunt lachen ]

  Op de eerste plaats: Ik zou je willen verzoeken om niet persoonlijk te worden in je reacties daar ben ik op deze manier en toon niet van gediend.

  [ En wederom sla je de plank volledig mis LRD ]

  Blijkbaar hebben meerderen jouw geweldig prachtig cynisch artikel niet goed begrepen.

 13. Jan Jaap:
  Ik begrijp dat jij in het onderwijs werkzaam bent: Moeilijk, vermoeiend en soms ondankbaar werk, lijkt mij.

  Na mijn eindexamen middelbare school heb ik 2 trimesters de toenmalige “kweekschool” gedaan.
  Wat mij deed afknappen, was de actie van stagebegeleidster, die mij,toen ik voor een basisschoolklas praktijk moest draaien, een plattegrond van de klas overhandigde, met de woorden: “De namen van de kinderen die ik met rood heb aangestreept, zijn degenen die je niet mag slaan”. Bleken kinderen te zijn van een dominee, een schoolarts,iemand van Inspectie Onderwijs etc.
  Mijn reactie dat ik niet van plan was welk kind dan ook te slaan, werd weggewuifd: “Die met rood aangestreept dus niet, de rest geef je gewoon een hengst met een liniaal, bordenwisser enz.”
  Ik was 17 en had zelf nog geen kinderen, maar wist al direct dat ik niet op die manier wilde werken.

  Heel goed dat je de ouders belt, wanneer een kind iets uithaalt: Ik ging in zo’n geval mèt het kind naar de betreffende leerkracht toe en paste ter plekke hoor en wederhoor toe, zoals ik dat in mijn werk ook deed (na de niet-afgemaakte onderwijsopleiding ben ik uiteindelijk klachtafhandelaar geworden).
  In bijzijn van de leerkracht stelde ik dan een passende straf voor:
  De keer dat mijn zoon de nieuwe oorwarmers van een klasgenootje in een plas water had gegooid: “Je biedt dat meisje je excuses aan en gaat mee om een paar nieuwe oorwarmers voor haar te kopen, de koopprijs hou ik in op je zakgeld” en tegen de leerkracht: “kunt u zich daarin vinden?” Die vond het prima.

  Druk met werk is geen excuus om je kinderen niet op te voeden.

 14. LRD, sorry als ik wat persoonlijk werd. Mijn excuses daarvoor.

  Mijn artikel is niet geweldig noch prachtig mooi, het is bedoeld om discussie op te wekken.

  K t’Jong, ik zal er op letten.

 15. Angy :

  Inderdaad ben ik van tijd tot tijd in het onderwijs werkzaam. Helaas is het tegenwoordig zo dat je vrijwel alleen vervangingsbanen of parttime uren kan draaien en dat oudere docenten er op sommige scholen worden uitgewerkt. De Kapitalistische gedachtengang is ook bij scholen niet meer weg te denken, helaas. Ik ben zeer zeker niet voor lijfstraffen. Ik heb ze zelf gelukkig nooit meegemaakt in de jaren dat ik leerling was. Wel docenten die je bij de arm pakten, maar niet op de manier die jij beschreef.

  Dienstplicht herinvoeren Jozef ? Ik weet niet of dat zin heeft. Had het vroeger (dus na de jaren 50) nog zin ? Denk het niet. Het was tot vervelens toe niets doen. En met de huidige bezuinigingen op Defensie zal er weinig animo zijn.

  Verantwoordelijkheid voor elkaar is iets dat scholen zeker nog proberen aan te leren of te stimuleren bij leerlingen, maar helaas zien ook veel leerlingen in de veranderende maatschappij zeer veer slechte voorbeelden gegeven door volwassenen.

  En dat is wellicht het echte probleem.

 16. Alle statistieken wijzen uit dat de jeugd integendeel steeds keuriger wordt. Het is alweer de kwalijke rol van De Media die op alles aanspringt wat lekker leest, we hadden het er laatst al over. In mijn jeugd ging de jeugd van de ene straat met enige regelmaat op de vuist met die van de andere straat. Die waren namelijk stom. Geen haan die ernaar kraaide. Nu zou de Telegetver VELDSLAG JEUGDBENDES koppen.
  Lijfstraffen uitdelen, zeker aan kinderen, is het absoluutste zwaktebod. Het werkt averechts. Punt. Ik dacht dat die discussie wel langzaam over was.
  Het ontbreekt de ouders simpelweg aan belangstelling voor wat hun kinderen zoal doen. Hoe vaak zie ik het: kinderen die wat uithalen, of juist helemaal niks doen, blik van pa en/of ma strak gericht op de smartphone. Jonge kinderen lopen los en bijna onder een auto. Pa en/of ma schrikken op uit hun smartphonewereldje en geven de kinderen ervan langs, omdat ze niet oppassen.
  En het ontbreekt aan wilskracht. Het is veel makkelijker de kinderen hun snoep of speeltje te geven, dan om hun gekrijs door te staan. En daarmee is de basis voor een slechte opvoeding gelegd. Als ouders consequent zijn en blijven, zijn ze in de ogen van hun kinderen betrouwbaar, omdat ze de kinderen duidelijke grenzen laten zien. Dit kan altijd, dit kan altijd niet. Nee is nee en niet misschien of straks.
  Schijnbaar hopen veel ouders erop dat de leerkrachten de kinderen opvoeden. Als die dat proberen, hoewel dat dus duidelijk niet hun taak is, komen ze raar genoeg weer in conflict met diezelfde ouders.

 17. @JJB:
  [Mijn artikel is niet geweldig noch prachtig mooi, het is bedoeld om discussie op te wekken.]
  Die ga je anders totaal niet aan!

  [Verantwoordelijkheid voor elkaar is iets dat scholen zeker nog proberen aan te leren of te stimuleren bij leerlingen, maar helaas zien ook veel leerlingen in de veranderende maatschappij zeer veer slechte voorbeelden gegeven door volwassenen. En dat is wellicht het echte probleem.]

  Dat lijkt me wel, de schuld bij kinderen leggen is nogal onlogisch. Misschien had je beter een stuk vanuit die invalshoek kunnen schrijven.

  @Angy: Ik geloof best dat je kinderen een goede opvoeding hebben genoten. Maar waar het mij omgaat is dat er geen goede argumenten zijn genoemd waarom slaan een rol binnen de opvoeding zou moeten en mogen hebben.

  Tegen:
  -Het is handelen uit frustratie/onmacht.
  -Het is geweld tegen kinderen.
  -Het is een hellend vlak waardoor ook ander geweld tegen kinderen zal toenemen (o.a. dus het knijpen in de armen).

 18. @Jacob:
  Slaan uit frustratie/onmacht heb ik nooit gedaan: klappen werden alleen uitgedeeld wanneer ik van mening was dat andere straffen niet in verhouding stonden tot het gepleegde “vergrijp”. Zoals ik eerder stelde, omdat het betreffende kind zichzelf (en 1x ook ons) door zijn/ haar handelen in direct levensgevaar had gebracht. Natuurlijk ook uitvoerig uitgelegd waarom hun handelen gevaarlijk was.
  Per kind 1x toegepast, uitleg werd begrepen en er was geen herhaling.

  Vanmiddag ter sprake gebracht tijdens het wekelijkse telefoongesprek met de kinderen (wij wonen 8000 km bij hen vandaan en mailen een paar keer per week, zondags bellen we):
  Zij zien het anders dan jij:
  Zoon: “Ik zou in zo’n geval ook slaan”
  Dochter: “En beslist harder, we hadden wel allemaal dood kunnen zijn!”

  Wij hebben het geen van allen als “geweld” ervaren. Evenmin als het door jou genoemde “hellend vlak”. Mijn zoon wist op de leeftijd van 8 jaar al heel goed het onderscheid te maken tussen “de nagels van de juf in zijn arm” en de klappen van mama.
  Kan verschil in cultuur misschien een rol spelen? Mijn kinderen beoordeelden jouw zienswijze als “typisch Nederlands”.

 19. Ik denk dat je dat verkeerd ziet, Jan Jaap. Het werkt alleen maar vernederend, zo’n pak voor de broek, en vernedering is nooit goed. Het psychisch effect is denk ik schadelijker dan het fysieke. Ikzelf kon een behoorlijk moeilijk kind zijn, en ben toch tot een behoorlijk rustig en zachtaardig persoon opgegroeid zonder fysieke kastijdingen.

  Je kunt best strikt zijn zonder fysiek geweld (ook al is het fysiek niet schadelijk). Ja ok, een tikJE, op de hand of arm, als er echt niet meer te praten valt, gewoon om even de aandacht te krijgen. Maar laatst zag ik een moeer een kind een tik in het gezicht geven, en dat vond ik al te ver gaan. Mijn ouders deden nooit zoiets.

 20. Indien Jan Jaap het echt bedoelt en niets als scherts, zou hij dan eerst moeten beginnen met degene die onze kinderen tot dit gedrag aanzetten – namelijk de politiek die verrechtsing bewerkstelligt en de `media die daar winsten van maken.

  Moet je in je logica dan niet met Gert Wilders en zijn criminele bende in de 2K starten?

 21. Inderdaad Nexus. Het land verrechtst. Leger wordt ingezet voor Politietaken, en sluipenderwijs komt de repressie op een niveau dat ons allemaal gaat raken. Het enige dat ik kan doen is de kinderen tot kritisch denkende burgers proberen te maken die zelfstandig denken en niet meteen meelopen met de eerste malloot die een rare kreet uit.

  Ze moeten zichzelf constant vragen blijven stellen, bij alles. Respect voor elkaar is wat dat betreft een eerste vereiste. Helaas zien we in de huidige Politiek geen respect noch verlichtende ideeën of idealen meer. En dat heeft haar weerslag op de bevolking.

  Een tikje zoals Laurent beschrijft is ook prima. Praten en rustig uitleggen waarom een kind straf krijgt is ook van belang.

  En die oorvijg, die zware kastijding, die zou de huidige regering en politiek moeten krijgen van het volk. Maar dat volk is klaarblijkelijk ongeïnteresseerd in verandering of ziet het nut daar niet meer van in. Net een bericht gelezen dat sommige Gemeenteraden weinig mensen meer beschikbaar vinden voor een verkiesbare plaats. En als het volk zich afkeert van de politiek heeft de politiek vrij spel.

 22. Volwassen horen elkaar niet te slaan, waarom is het dan geen probleem om kinderen te slaan? Dit is in wezen een belachelijke discussie, sorry Jan Jaap.Met slaan leer je een kind geen fatsoen of wenselijk gedrag, je laat het recht van de sterkste zien, zeer ongezond. Verder is de kans natuurlijk groot dat een kind bepaald gedrag niet meer laat zien uit angst.ik vind dat je gedrag alleen kan veranderen, indien nodig door het kind te laten begrijpen waaróm zijn gedrag onaanvaardbaar is. Dús veel praten, leuke dingen doen, zelf het goede voorbeeld geven,practise what you preache. Mijn drie kinderen zijn prima terecht gekomen, zonder ook maar één ‘corrigerende’ tik. Verder vind ik het opvallend dat deze discussie altijd weer boven komt drijven in zéér rechtse tijden, toeval?

Reacties zijn gesloten.