Iraakse premier: Ramadi is het begin van het einde voor ISIS

Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi zal 2016 de geschiedenis ingaan als het jaar waarin ISIS definitief ten onder gaat:

2016 gaat het jaar zijn van de grote en definitieve overwinning…wij komen Mosul bevrijden en dat zal de laatste en definitieve klap zijn voor ISIL

Naar aanleiding van de herovering van Ramadi vierden de Iraakse media gisteren en vandaag uitgebreid feest, met veel beelden van triomfantelijk paraderende militairen.

Het optimisme van al-Abadi is rijkelijk voorbarig, hoe begrijpelijk die stemming ook is na het catastrofale optreden van het Iraakse leger tijdens de opmars van ISIS vorig jaar. ISIS heeft weliswaar wat tegenslagen moeten incasseren en lijkt het momentum kwijt te zijn, maar de herovering van Ramadi heeft heel wat meer voeten in de aarde gehad dan al-Abidi ons wil doen geloven. Het Iraakse leger had gerekend op een korte campagne, maar moest zich in plaats daarvan van huis naar huis vechten. Daar komt nog bij dat het onduidelijk is in hoeverre ISIS zich daadwerkelijk uit de stad heeft teruggetrokken. Gisteren verklaarde het Iraakse leger dat de jihadisten de stad ontruimd hadden, maar vandaag wordt er gezegd dat er zich nog steeds groepen strijders in Ramadi ophouden. Momenteel zou 30% van de stad nog steeds in handen van ISIS zijn.