Iraakse parlement wil Amerikaanse troepen het land uitgooien

Wat Soleimani tijdens zijn leven niet gelukt is, lijkt hem na zijn dood wél te lukken: het gedwongen vertrek van de Amerikanen uit Irak. Een uur geleden heeft het Iraakse parlement ingestemd met een resolutie waarin het vertrek van alle Amerikaanse troepen uit het land wordt geëist.


In tegenstelling tot wetten zijn resoluties niet bindend. Premier Adel Abdul Mahdi hóeft de resolutie dus niet uit te voeren. Omdat Mahdi zich eerder vandaag in het parlement uitsprak tégen de aanwezigheid van Amerikaanse militairen lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de Iraakse regering de resolutie zal negeren. Mahdi zal dan de overeenkomst met de anti-ISIS coalitie op moeten zeggen.

Mocht de Iraakse regering de overeenkomst daadwerkelijk opzeggen, dan heeft Trump met de moord op Soleimani niet alleen Iran, maar ook ISIS onbedoeld een cadeautje in de schoot geworpen.

De aan Iran gelieerde militie Katai’b Hezbollah heeft gezworen wraak te nemen voor de moord op Soleimani. Vandaag riep Hezbollah alle Iraakse troepen op zich terug te trekken uit de directe omgeving van bases waar Amerikaanse troepen gelegerd zijn.


De door de Amerikanen geleide coalitie verklaarde vandaag de training van Iraakse troepen voorlopig stop te zullen zetten.

Bron: Al Jazeera