Iraakse leger herovert Ramadi op ISIS

Het Iraakse leger zegt de stad Ramadi heroverd te hebben op ISIS.  Het is onduidelijk of ISIS alle troepen heeft teruggetrokken uit Ramadi of dat er zich nog geïsoleerde groepen strijders in de stad bevinden. Momenteel wordt er volgens Al Jazeera niet gevochten in Ramadi. ISIS heeft vóór haar aftocht duizenden mijnen en boobytraps geplaatst, het opruimen zal naar verwachting wel enige tijd in beslag nemen. ramaimages.duckduckgo.com

Het aantal strijders van ISIS In Ramadi werd een week geleden op ongeveer 400 geschat. Het is onduidelijk hoeveel van die strijders tijdens de gevechten van de laatste dagen gedood zijn en hoeveel erin geslaagd zijn zich terug te trekken naar het omringende platteland.

Voor het Iraakse leger is de overwinning een geweldige opsteker, met name omdat ze werd behaald zonder de steun van de sjiitische milities die bij eerdere overwinningen op ISIS een belangrijke rol speelden. Het Iraakse leger heeft bewezen het ook zonder steun van de milities te kunnen opnemen tegen ISIS.

De herovering van Ramadi is overigens nog maar het begin. De stad ligt volledig in puin – de beelden doen sterk denken aan die van Berlijn in mei 1945 – en de wederopbouw zal veel geld en tijd kosten. Bijkomend probleem is dat de stad van oudsher soennitisch is en de Iraakse soennieten een diep wantrouwen koesteren tegen de regering in Baghdad, en met enige reden. Het sjiitische sektarisme van ex-premier Nouri al-Maliki  heeft de soennieten in het Westen van het land vervreemd van de sjiitische meerderheid, wat overigens ook een van de redenen was dat ISIS het afgelopen jaar in het westen van Irak zo eenvoudig grote gebieden kon veroveren.