Indrukwekkende betoging Parijs tegen afbraak arbeidsrecht

In Parijs zijn gisteren honderdduizenden  mensen de straat opgegaan uit protest tegen de Wet El Khomri, een als ‘broodnodige hervorming’ gepresenteerde aanslag op het arbeidsrecht. Volgens de politie gingen ruim 80000 mensen de straat op, volgens de vakbond CGT zo’n miljoen. Het werkelijke aantal zal zoals altijd ergens in het midden liggen.

Manifestation_contre_la_loi_Travail_9_avril_2016_04 (2)
Foto: Wikipedia

Het was hoe dan ook een indrukwekkende betoging, live te volgen op Russia Today, totdat de geüniformeerde knokploeg van de staat er genoeg van had en het camerateam van RT met een charge het zwijgen oplegde. Uitgebreid videoverslag hier.

Op enkele plaatsen kwam het tot flinke confrontaties tussen betogers en politie, met name in de buurt van het metrostation Duroc en het Necker ziekenhuis. De uitwisseling van stenen en traangasgranaten leidde aan beide kanten tot gewonden en  aan het einde van de dag tevens tot 58 arrestaties.

De politie had aangekondigd ‘snel en effectief’ in te grijpen. Een deel van de route was geblokkeerd en er werd geprobeerd groepen betogers in te sluiten. Gezien de beelden lijkt dat  niet in alle gevallen even goed gelukt te zijn, al stond op zo’n beetje elk kruispunt een peloton oproerpolitie. Al snel na het begin van de betoging kwam het tot botsingen tussen jongeren – in de pers standaard  ‘autonomen ‘ genoemd – en de oproerpolitie. De politie probeerde de autonomen af te zonderen en te omsingelen, maar slaagde daar niet in. Op diverse plaatsen werd de politieblokkade doorbroken en de politie teruggedreven. Uren na het begin van de gevechten zette de politie uiteindelijk een waterkanon in, een in Parijs – waar men echt wel wat gewend is – zelden gebruikt middel. Pas rond 7 uur ’s avonds keerde de rust enigszins weer.

De CGT heeft inmiddels aangekondigd dat de demonstraties en acties net zo lang door zullen gaan totdat de Wet El Khomri van tafel is. De regering op haar beurt heeft gezegd er niet aan te denken de wet in te trekken. Frankrijk staat nog een lange, hete zomer te wachten.