India bombardeert doelen in Pakistan

De Indiase luchtmacht heeft vandaag doelen in Pakistan gebombardeerd. Volgens Pakistan zijn daarbij geen slachtoffers gevallen en joeg de Pakistaanse luchtmacht de Indiërs op de vlucht. Volgens India waren de aanvallen een groot succes (FWIW).

De verhouding tussen beide nucleaire machten is momenteel nóg slechter dan hij normaal al is.  Vorige week pleegden militanten van Jaish-e-Mohammed (JeM) een zelfmoordaanslag in Kashmir, waarbij 42 Indische militairen om het leven kwamen. Omdat JeM bases in Pakistan heeft, wordt dat land door India medeverantwoordelijk gehouden voor de aanslag.

De aanval werd al langer verwacht. Vermoedelijk is hij uitgesteld vanwege het bezoek van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman aan de regio. De Indiase premier Modi stond onder zware druk te reageren op de aanslag. In april zijn er verkiezingen in India en Modi’s populariteit is niet meer wat hij tot voor vrij kort nog was. Geen betere methode je populariteit in het zicht van verkiezingen wat op te vijzelen dan een ander land bombarderen. Ongetwijfeld zal Pakistan zich nu op háár beur gedwongen voelen te reageren.

Beide landen beschikken over atoomwapens, we hebben het hier dus niet over ‘zomaar’ een grensconflict. Hopelijk haalt iedereen even diep adem, pakt een stoel en gaat even rustig zitten nadenken.

Bron: Al Jazeera