In Gaza heerst nu een wankel staakt-het vuren

Sinds 4.30 uur plaatselijke tijd (1.30 u GMT) is in Gaza een staakt-het-vuren van kracht dat door Egyptische bemiddeling is bereikt. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa op gezag van een Egyptische bron. Israel doet er als gewoonlijk het zwijgen toe wat de overeenkomst betreft.

Volgens Wafa houdt het staakt-het-vuren in dat Israel zijn aanvallen op Gaza beëindigt en dat de blokkade van de Strook zal worden verlicht. Onder meer zullen de grensovergangen weer open gaan en zullen vissers, boeren en demonstranten niet langer worden beschoten. In hoeverre Israel zich hieraan zal houden is een open vraag. Dit soort bestandsovereenkomsten is al meerdere malen gesloten en Israel heeft zich er nog nooit aan gehouden.

Wel heeft de afspraak een einde gemaakt aan de vijandelijkheden waarbij volgens Wafa ongeveer 150 bombardementen van de luchtmacht en zo’n 200 artilleriebeschietingen hebben plaatsgevonden. Er vielen 26 doden aan Palestijnse kant, onder wie twee hoogzwangere vrouwen en twee peuters. Van die doden is bevestigd door de Palestijnse strijders dat acht of negen slachtoffers deel uitmaakten van een militie. De rest was burger. Er zijn verder 154 gewonden en de vernielingen zijn zwaar, onder meer zijn winkels en een aantal woonblokken neergehaald, zodat nog meer mensen werkloos werden en tientallen families dakloos zijn geworden. Israel rechtvaardigde dat met de bewering dat in zulke huizen wapens zouden zijn opgeslagen. Zelfs als dat waar zou zijn, is dat natuurlijk een onzinnige reden om een heel woonblok te vernielen.

Aan Israelische kant vielen zo’n 700 raketten neer, meldde Haaretz. Er waren vier doden in Israel en tenminste 12 ernstig gewonden. Een aantal huizen, auto’s en andere eigendommen werd vernield.
Israelische commentaren op het staakt-het-vuren geven weinig hoop. De rechtse politicus Bezalel Smotrich, die kandidaat is voor het ministerschap van Justitie, twitterde “Tactisch gesproken zou de ronde in Gaza hebben moeten eindigen met 700 dode terroristen, één voor elke raket, en met zware fysieke schade voor Hamas, zodat ze jaren nodig zouden hebben om er overheen te komen. We kunnen niet hebben dat er om de zoveel weken miljoenen burgers in de schuilkelders zitten.”
Netanyahu’s rivaal generaal Benny Gantz zei dat de militaire afschrikking tegenover Hamas verloren is gegaan en dat de recente escalatie ”eindigde in een nieuwe overgave aan de chantage van Hamas en de terroristische organisaties”. En het Likud parlementslid Gideon Sa’ar (ook een rivaal van Netanyahu) noemde het staakt-het-vuren geen prestatie voor Israel. ”Gaza’s terreurorganisaties worden sterker, de gevechtsronde is veeleer uitgesteld dan voorkomen”.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist