Humanitaire ramp in Jemen, hongersnood dreigt

Jemen koerst volgens de VN af op een catastrofale hongersnood.


De VN zegt $ 4,3 miljard nodig te hebben om een ramp te voorkomen. Tijdens een internationale conferentie in Bern, afgelopen woensdag, werd door donoren slechts $1,3 miljard dollar toegezegd.

De situatie wordt nog verergerd door de Russische invasie van Oekraïne. Jemen is voor haar voedselvoorziening vrijwel volledig afhankelijk van de import van graan en Oekraïne voorziet voor bijna een derde in de behoefte. Zo’n 75 tot 80% van de bevolking van 30 miljoen mensen is in meerdere of mindere mate afhankelijk van voedselhulp. Als er niets gebeurt, zijn eind dit jaar 19 miljoen mensen volledig afhankelijk van voedselhulp.

In Jemen woedt al jaren een burgeroorlog tussen de door Saoedi-Arabië gesteunde regering en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. . Daarbij zijn volgens de VN tot op heden zeker 370.000 mensen om het leven gekomen. Een flink deel daarvan komt voor rekening van onze dappere bondgenoot Saoedi-Arabië – waarschijnlijk het meest repressieve regime ter wereld – dat een uitgesproken voorkeur heeft voor nietsontziende bombardementen op alles wat er gevaarlijk uitziet. Uiteraard is de burgerbevolking daarvan het voornaamste slachtoffer.

Bronnen: VN en Al Jazeera

Uitgelichte afbeelding By Saudi88hawk – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50926588