Huidskleur, geld en rechtsgelijkheid

vrouwe_justitia_Trayvon Martin, wat kun je er nog over zeggen? Ik heb veel rake opmerkingen gezien op internet; dat als George Zimmermann schuldig zou zijn bevonden hij er waarschijnlijk uit gezien had als Trayvon Martin, dat het Martin was ‘who was standing his ground’, maar doodgeschoten werd omdat het in Florida toegestaan is iemand te doden op basis van de ‘Standing Your Ground Act’ als men zich ernstig bedreigd voelt, zelfs als de bedreiger zich alweer terugtrekt. Dat de Verenigde Staten het enige land ter wereld is waar je, slechts gewapend met een zakje Skittles en een ice tea door iemand gestalkt en doodgeschoten kunt worden maar niettemin zelf nog steeds als het grootste gevaar beschouwd wordt. Volgens een jury althans.

Niet dat ons rechtssysteem nu perfect is, getuige bijvoorbeeld de gerechtelijke dwalingen in de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak of Lucia de Berk, maar ik heb toch ernstige twijfels bij dat jurysysteem (ook al meen ik eens gelezen te hebben dat het voor de juiste beantwoording van de schuldvraag geen verschil maakt met een rechter). Wat heeft het voor een zin hoogopgeleide aanklagers en verdedigers hun zaak met alle kennis en ervaring te laten bepleiten (even uitgaande van de ideale situatie; er zijn in de VS ook pro-deo advocaten die in slaap vallen tijdens rechtszaken, en je kon in Nederland ook aanklagers als Fred Teeven of Raymond de Roon treffen), als je vervolgens een stel leken laat beslissen wie er gelijk heeft? Dat is hetzelfde als twee sterrenkundigen hun theorieën met betrekking tot zwarte gaten te laten uitleggen en dan een panel bestaande uit inbellers van Standpunt.nl laten beslissen welke de juiste is. Het blijft een volksgericht.

Het kan op allerlei verkeerde manieren uitpakken. Natuurlijk in dit geval, maar ook omgekeerd in het geval van O.J. Simpson. En hoe kwam dat? Geld natuurlijk. Maar misschien wel degelijk ook weer huidskleur. Een ander verhaal wat ik bijvoorbeeld van mijn Amerikaanse vriendin hoorde was dit: alle personen die in de VS op Death Row zitten zijn arm. Er zit er niet één bij die geld ter beschikking heeft.

Dit moet dan ook het ideaalbeeld zijn van Fred Teeven, zoals collega Ralph van der Geest laatst al schreef. De strijd is ook nu al ongelijk, want ook al win je een zaak, je zult toch de kosten van je juridisch advies moeten betalen en als je hem verliest ben je helemaal de sigaar. Maar ook dat gaat Fred Teeven nog niet ver genoeg. Die vindt dat wij paupers nog steeds veel te makkelijk kunnen procederen. Als je geen geld hebt moet je gewoon je bek houden en anders zul je het voelen.

We zijn er weliswaar op vooruit gegaan vergeleken met een paar eeuwen geleden, maar juridisch ben je nog steeds de lul als je geen geld hebt, en in sommige landen al helemaal als je de verkeerde kleur hebt.

8 gedachten over “Huidskleur, geld en rechtsgelijkheid”

 1. George Zimmerman is dan ook weer niet wit zoals de meeste zich uitverkoren wanende “Amerikanen”, maar altijd weer witter dan zijn slachtoffer.

 2. Bizar ook de beschrijving zoals hij hem gaf in het telefoontje naar de politie vlak voor de moord:
  “hij loopt verdacht met zijn hand in zijn zak en het is een neger”

 3. Nou nog wachten op het telefoontje van een bewapende BOA/G4S’er:
  “hij loopt verdacht met zijn hand in zijn zak en het is een moslim”

 4. Het is inderdaad wel weer buitengewoon opvallend hoe overal de rechtsrabiate rioolrukkers over elkaar heen buitelen om maar in alle toonaarden te ontkennen dat bovenstaande incident ook maar IETS met huidskleur te maken heeft.

  Alleen dat al moet je zorgen baren.

 5. Geld en huidskeluer hebben alles te maken met hoe de strafmaat uitpakt. Dat is in de VS het geval en dat wordt hier ook steeds meer – voor zover dat ooit anders was met inderdaad fascistische aanklagers als Teeven en van Roon – zo.
  En je moet dit stuk eens lezen hoe het arme mensen (arm in meer dan één opzicht) vergaat in deze godvergeten fascistische politiestaat van Schreibtischmörder Teeven en Ivo Opstelten…alleen al vanweg een lullige verkeersboete: http://jannekevanbeek.blogspot.nl/2012/03/boetes-uitzitten-in-de-cel.html

  En hier een schokkend artikel over hoe het leven, de dromen en de toekomst van een 13 jarig meisje dat een scheikunde-experimentje deed op het schoolplein de vernieling in zijn geholpen door een door en door racistische overheid:
  http://hiphopandpolitics.wordpress.com/2013/05/01/the-case-around-fla-teen-kiera-wilmot-is-part-of-a-bigger-more-disturbing-pattern/

 6. Waarom kan ik de werkgever van die bewaker toch nergens vinden?

  G4S ? :

  ” The leading security company in the United States “

 7. @6, hij is/ was een zelfbenoemd ‘buurtwacht’. Die met enige regelmaat door de buurt toerde, al zoekende naar, zo blijkt uit dit drama, ‘negers met een hand in de zak, en zich “verdacht” gedragende’.

  Een paranoïde xenofoob, meer is het niet.

  Het viel GJ_ ook al op @2.

  Overigens is dit heerschap nog niet klaar, aangezien er nu (weer!) andere organisaties zich met deze casus bezig gaan houden. Deze hebben eerst gepaste afstand genomen, in afwachting van deze rechtzaak.

Reacties zijn gesloten.