Hevige gevechten op de Golanhoogten

In het zuidelijke deel van de Golanhoogten zijn hevige gevechten uitgebroken tussen eenheden die trouw zijn aan president Assad en Hayat Tahrir al-Sham, een aan Al Qaeda gelieerde organisatie. Israël draagt met bombardementen op stellingen van het regeringsleger eveneens bij aan de feestvreugde. Bij de gevechten zijn volgens het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tenminste 12 mensen om het leven gekomen.

Kaart van de Golanhoogten Bron: Wikipedia

Het zuidelijke deel van de Golanhoogten – zo’n 30% van het hele gebied – is in Syrische handen. De rest werd in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverd door Israël. De Israëlische bezetting is weliswaar illegaal, maar met het internationale recht veegt Israël traditioneel haar achterste af. De VN veroordelen in diverse resoluties de Israëlische annexatie van de Golanhoogten, maar ook dáár heeft Israël volledig lak aan.

Bij de Israëlische luchtaanvallen zijn zondag diverse Syrische tanks vernietigd. De Israëlische  aanvallen vallen samen met een offensief van Hayat Tahrir al-Sham. De jihadistische rebellen proberen de stad Madinat al-Baath te veroveren op het Syrische regeringsleger en lijken daarbij enige vorderingen te boeken.

Het Syrische leger beschuldigt Israël ervan Hayat Tahrir al-Sham te steunen. In een door het Syrische  persbureau SANA gepubliceerde verklaring zegt de legertop dat de jihadisten een verlengstuk van het IDF zijn: The General Command warned against the risks posed by such hostile acts and holds the Israeli enemy responsible for the serious repercussions if such acts reoccur under any pretext, affirming determination to crush terrorist groups which are the Israeli enemy’s proxy in the area.

Bron: Al Jazeera