Het Neoliberale waterboarden van Griekenland houdt op, zegt Syriza

Afgelopen jaren zijn we gewend geraakt aan de kille neoliberale storm die door Europa waait.

Alles komt eronder te lijden – vanaf de Gezondheidszorg tot aan het Onderwijs, in de cultuur en maatschappij worden vele sociale structuren net als bomen geveld door deze koude storm. Terwijl onze ouderen in hun plas in het bejaardentehuis zitten.

Het profijt hiervan is enkel voor de meest vermogenden en de bovenlaag profiteurs. Onze maatschappij gaat er tegelijkertijd sterk op achteruit.

Uit het Zuiden komt nu mogelijk verandering in het weer aan de hand van de mededeling die Yanis Varoufakis, de Griekse Minister van Economie, deed tegen zijn collega Dijsselbloem tijdens de persconferentie na hun ontmoeting .Varoufakis verklaarde dat “het economisch waterboarden van Griekenland moet nu ophouden”. Vervolgens zei hij richting de Trojka, “met die luitjes is het geen land opbouwen, daarom stoppen we per onmiddellijk elke medewerking”.

De Grieken slaan de deur echter niet dicht, ze willen over de verplichtingen praten, maar dan wel op regeringsniveau samenwerking voor de toekomst opbouwen omdat de Trojka enkel het instrument van de Noord-Europese banken schijnt te zijn. Die blijken op winst belust te zijn en niet op oplossingen.

Hiermee heeft Syriza bij monde van Minister Varoufakis aangegeven dat het neoliberale economische systeem dat Europa de laatste decennia wurgt niet de enige economische mogelijkheid is. Tevens is het zeer helder dat neoliberalisme in wezen enkel een economische aanpak is die helemaal geen sociaal-maatschappelijke oplossingen kan aanbieden. Neoliberalisme loopt altijd op een sociale ramp en verwoesting uit.

Dit is wat de Nederlandse politici steeds blijken te verzwijgen, bezig zoals ze altijd zijn met naar de volgende neoliberale hervorming te streven, net als in de gezondheidszorg.

Ik denk dat ik in de komende dagen zal moeten kiezen waar ik liever naar wil kijken – het opgeleukt VOC-sprookje over Michiel de Ruyter of de sociaal-economische strijd die Varoufakis en zijn Syria tegen de Europese neoliberale plutocraten begonnen zijn.

Laten we niet uit het oog verliezen dat Griekenland de oorsprong van de Europese democratie en beschaving is.