Het meesterbrein achter Bolsonaro

Achter iedere halvegare die tot dictator wordt gekozen bij “vrije verkiezingen” staat op zijn minst één grotere halvegare die voor huisfilosoof doorgaat. Cliteur voor Wilders en Baudet tegelijk, Bannon, Peterson – Bolsonaro heeft een zekere Olavo de Carvalho achter zich.

Hij woont aan het einde van een landweg in Virginia, VS, in een bescheiden huis met plakband over een scheur in het voorraam, een vlag van de VS op de veranda en een grote Engelse mastiff genaamd “Big Mac” als waakhond.

Hoewel hij al sinds 2005 niet meer in Brazilië woont en zijn columns en toespraken lardeert met citaten van weinig bekende negentiende-eeuwse filosofen heeft de pijprokende 71-jarige man een fervent gevolg opgebouwd op sociale media, meer dan een half miljoen mensen, onder wie Jair Bolsonaro. Die toonde opzichtig Carvalho’s boek O mínimo que você precisa saber para não ser um idiota (Het minimum dat u moet weten om geen idioot te zijn) op zijn lessenaar tijdens zijn overwinningstoespraak na de verkiezingen.

– Het minste dat u moet weten over deze figuur (in het Engels).