Het Circus Trump en de hypocrisie van rechts

In de  USA blijft het circus Trump voor prachtige koppen zorgen. Gisteren haalde de tierende miljardair weer de voorpagina van alle kranten nadat Erick Erickson – professionele redneck en baas van het neoconservatieve blog RedState – zich tegen Trump keerde. Erickson trok de uitnodiging aan Trump acte de présence te geven op de RedState Gathering – een belangrijke bijeenkomst van neoconsin nadat Trump zich tegenover CNN denigrerend had uitgelaten  over Fox-presentatrice Megyn Kelly. Tijdens het door Fox uitgezonden debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten legde de presentatrice Trump het vuur na aan de schenen, wat volgens Trump te wijten was aan het feit dat ze menstrueerde: “she had blood coming out of her eyes, blood coming out of her wherever”.  Voor Erickson was dit aanleiding de uitnodiging aan Trump in te trekken.  Er zijn grenzen die je niet overschrijdt verklaarde Erickson op zijn blog: “It is unfortunate to have to disinvite him. But I just don’t want someone on stage who gets a hostile question from a lady and his first inclination is to imply it was hormonal. It just was wrong”.

220px-Erick_Erickson_by_Gage_Skidmore
Erick Erickson

Dat lijkt wellicht allemaal heel keurig en beschaafd, maar wie is die Erickson nu eigenlijk? Erick Erickson is de hoofdredacteur van RedState, een van de meest vooraanstaande neoconservatieve blogsBinnen neoconservatieve kringen genieten Erickson en RedState veel aanzien, het blog trekt per maand bijna 1 miljoen unieke bezoekers.  Dat aantal valt weliswaar in het niet bij de 110.000.000 (je leest het goed) unieke bezoekers die de links-liberale Huffington Post maandelijks trekt, maar binnen het (neo)conservatieve spectrum behoort RedState tot de toppers. Erickson heeft dan ook nogal wat invloed binnen de Republikeinse partij, een partij die de afgelopen decennia in extreemrechts vaarwater terecht is gekomen. Republikeinse prominenten laten zich maar wat graag samen met Erickson op de foto zetten en geen Republikein slaat een uitnodiging deel te nemen aan de RedState Gathering af.

Dat Erickson een geschiedenis heeft van racistische, homofobe en vrouwvijandige uitlatingen, vormt daarbij geen enkele belemmering.  Zo zei de man die zich nu  zegt op te winden over het vrouwvijandige geraaskal van Donald Trump in 2013 in een interview met Fox Business het volgende:

“When you look at biology, look at the natural world, the roles of a male and female in society, and the other animals, the male typically is the dominant role. The female, it’s not antithesis, or it’s not competing, it’s a complementary role.”

Feministen worden door Erickson betiteld als “feminazi’s”, wat overigens ook in extreemrechtse kringen in Nederland een populaire term is voor iedereen die durft te suggereren dat er in de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen wellicht iets scheef zit. Na een anti-abortus bijeenkomst tweette Erickson:

“that’s it?!?! That’s what the feminazis were enraged over? Seriously?!? Wow. That’s what being too ugly to get a date does to your brain”

Ook over homoseksuelen heeft Erickson een uitgesproken mening. In een homofobe tirade op RedState beschuldigde Erickson de homoseksuele activist Kevin Jennings er ten onrechte van een praktiserend pedofiel te zijn – een bekende strategie in homofobe kringen:

“Kevin Jennings is a profoundly sick and immoral human being – a proponent of statutory rape, an opponent of the Boy Scouts of America, and a zealous advocate of NAMBLA (Amerikaanse versie van Martijn, noot red).”

Dat Erickson’s betoog voor 100% bestond uit feitenvrije laster deerde niemand ter rechterzijde.

Zoals alle neocons is Erickson van mening dat er geen probleem is dat niet opgelost kan worden met gebruik van geweld. Toen de staat Washington in 2009 het gebruik van bepaalde zwaar vervuilende middelen verbood, schreef Erickson:

“At what point do they get off the couch, march down to their state legislator’s house, pull him outside, and beat him to a bloody pulp for being an idiot?……Were I in Washington State, I’d be cleaning my gun right about now waiting to protect my property from the coming riots or the government apparatchiks coming to enforce nonsensical legislation”.

Met zoveel modder aan je handen lijk je niet meteen de meest aangewezen persoon om Trump publiekelijk te veroordelen. Trump is een extremistische gek, maar dat geldt ook voor Erickson. Erickson’s poging zich te distantiëren van Trump is dan ook puur opportunisme: het gaat niet om wat Trump zegt, maar om hoe en wanneer hij het zegt.  Paul Krugman merkt in zijn column in de New York Times op dat de verschillen tussen de Republikeinse presidentskandidaten marginaal zijn. De partij is gekaapt door knettergekke fundamentalisten met een agenda die antimodernistisch, antifeministisch, anti-wetenschap, homofoob en tot op het bot racistisch is. Een Republikeinse presidentskandidaat die weigert zich aan die extreemrechtse, fundamentalistische agenda te conformeren, maakt geen schijn van kans. Wat Trump onderscheidt van de rest is zijn lompe eerlijkheid. Om het politieke midden niet van zich te vervreemden proberen de andere kandidaten zorgvuldig een beschaafde  façade hoog te houden, iets wat Trump geen fluit interesseert. Trump zou wel eens de eerste politicus kunnen zijn die écht zegt wat hij denkt. Dat resoneert bij de Republikeinse basis, die net als Trump van mening is dat Mexicanen drugshandelaren en pooiers zijn en dat het enige recht van vrouwen het aanrecht is.

En Trump zelf? Die houdt bij hoog en bij laag vol dat hij het helemaal niet had over menstrueren, maar over bloedneuzen. Iedereen die er meer achter zoekt heeft volgens Donald een zieke geest. Dat geldt in het bijzonder voor Erick Erickson:

“Small crowds at today in Atlanta. People were very angry at EWErickson, a major sleaze and buffoon who has saved me time and money”

Waarvan akte.