Hertelling stemmen in Michigan gestaakt op last van rechter

Een week geleden stelde ik de vraag of de Verenigde Staten in een bananenrepubliek aan het veranderen waren, en steeds meer wijst erop dat dit inderdaad het geval is.

Zo heeft een federale rechter na een beroep, aangetekend door de republikeinse Openbare Aanklager van Michigan Schuette, besloten dat het maar afgelopen moet zijn met die hertelling in Michigan. Uiteraard is de man Republikein.

Schuette:

“In a huge victory for Michigan taxpayers and the rule of law, this recount is stopped,” Schuette said. “Our State of Michigan judicial system and the State Board of Canvassers protected Michigan taxpayers from a frivolous recount that would have cost millions of more tax dollars a day.” (Clickondetroit)

Altijd dat gehuil over de taxpayer van die Republikeinen. De uitgebuite Republikeinse belastingbetaler moet beschermd worden hoor, behalve voor een oorlogje of wat natuurlijk.

Maar volgens hem heeft Stein niet genoeg electoraal belang erbij om een hertelling aan te vragen, dat is een regel in de wet van Michigan, dat een aanvrager van een hertelling in zekere mate beschadigd moet zijn door een eventuele fout in de telling. Wat is dat voor een stompzinnig systeem? Als er iets niet klopt met een telling doe je een hertelling zou je zeggen. In Detroit bleken zelfs 87 stemmachines niet goed gefunctioneerd te hebben! Maar de Amerikaanse politiek lijkt wel geheel ingericht volgens wie de grootste belangen en het meeste geld heeft. Immers, ook die hertellingen moet je zelf maar betalen. Het is niet de bedoeling dat arme sloebers enige invloed zouden hebben natuurlijk.

Maar laat dit even tot u doordringen: dit zou de tweede keer in recente geschiedenis zijn dat een Republikeinse kandidaat de verkiezingen wint, tégen de popular vote in, en ook de tweede keer dat een Republikeinse rechter beslist dat een hertelling van stemmen gestopt moet worden, nadat dat in Florida bij de herverkiezing van George W. Bush het geval was en een rechter gewoon besloot dat Bush gewonnen had.

Verder heeft Trump nog maar eens een ex-generaal aangesteld. Deze verkiezingen lijken eerder een coup door een junta te zijn. Als Amerikaan zou ik in staat zijn om in opstand te komen, geloof ik.

Jill Stein heeft wel aangekondigd in beroep te gaan tegen deze beslissing. Overigens kan deze vertraging tot gevolg hebben dat de stemmen van Michigan helemaal niet meer meegeteld worden, wat niet per se gunstig is voor Trump.