Hardop gedacht na het huiveringwekkende van de NOS van gisteren

Zoals je altijd alleen maar de “schijn van belangenverstrengeling” hebt, zo zijn onversneden antisemitische schrijfsels al snel “ongelukkige formuleringen” als het van in het algemeen als gezaghebbend geziene zijde komt. Waarom de NOS als betrouwbaar gezien zou moeten worden is mij wel een raadsel. Zoals in alle verdienmodelmedia wordt racisme altijd tussen ironiserende of twijfelzaaiende aanhalingstekens gezet. Voor “cultuurmarxisme” deinzen ze niet terug. Dat er “problemen” met “de islam” zijn wordt dagelijks van de daken geschreeuwd. Zwarte Piet blijft omdat Het Eigen Volk het wil. Er zijn ten minste 22 leden in de Tweede Kamer die het verhaal van de “omvolking” uitdragen. Het is dagelijkse kost.

Toch – ook al weten we dat “de 22” zo antisemitisch als de neten zijn – Bosma wordt echt niet door de Lijder teruggefloten – was de schaamteloosheid van de NOS van gisteren de brug te ver. Zoals de Saoeds in “eigen land” (het is godbetert naar hunzelf vernoemd, hoe grof wil je het hebben) kunnen moorden en vooral ook in Jemen en met een moord in een consulaat elders plotseling te veel in de kijker lopen, zo passeerde het racisme van de NOS gisteren een grens die tot die dag onoverschrijdbaar leek. Het zal bij u in doorsnee niet anders zijn dan bij mij (het leidt tot introspectie, maar daar hebben we eigenlijk niets aan): nu gaan ze te ver. Terwijl dat tevergaan al tijden aan de gang is.

Uit het stuk dat blijkbaar ter begeleiding of verklaring van de mislukte bomaanslag op George Soros diende:

De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek. En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders.

Deze zin is “aangepast” maar ook dan niet van zijn zware antisemitische inhoud ontdaan.
Dit is origineel:

George Soros kwam in 1930 als Györgi Schartz ter wereld. Hij dook onder voor de nazi’s en vluchtte voor het communisme. Met valse identiteitspapieren ging hij in de oorlog naar Londen, waar hij ging studeren.

György Schwartz, om precies te zijn, maar waarom zou je precies zijn, nietwaar. Dit is weer een heel andere dan de gangbare neonazitrope, dat Soros lid van de SS geweest is en “zijn eigen volk” heeft verraden en daar nog trots op is ook. Dat een joodse jongen van een jaar of twaalf, dertien dat zomaar gedaan heeft, zeg. Het verhaal blijft rondwaren, enig normaal nadenken is niet vereist. Perdiepse rekenkunde gekoppeld aan het onvermogen zich in iemand die ouder is dan jij in te leven. Dit is zorgvuldig voorbereid met geblaat over babyboomers, dat ook nog steeds ongestraft geuit wordt. Maar goed, hier is Soros tegelijkertijd ondergedoken en met valse papieren (foei! dient u te denken) gevlucht om op zijn dertiende in Londen te gaan studeren. Of zoiets. Weer eens iets anders.

Orbáns partij staat symbool voor de anti-immigratiebeweging in Europa, terwijl Soros juist vindt dat de Europese Unie zo veel mogelijk migranten moet opnemen. Zo regelde de OSF in 2015 studieplekken voor vluchtelingen in Hongarije. Ze kregen onderdak, informatie, hulpgoederen en medicijnen. De regering-Orbán probeerde juist vluchtelingen buiten de deur te houden. Zo is er een dubbel grenshek geplaatst op de grens met Servië en ondanks werd een wet ingevoerd die het helpen van migranten strafbaar stelt.

OSF, de Open Society Foundation, de geldschietorganisatie van Soros – in de naam een duidelijke verwijzing naar de linkse oproerkraaier Karl Popper. Maar dat te weten was uiteraard te veel gevraagd. Suggereer gewoon dat het een omvolkersstichting is.
De geesten zijn gemasseerd om toegewijde doorslikkers van fascisme te kunnen worden: de voortdurende behoefte de gedachte aan solidariteit en wederzijds hulpbetoon te ondermijnen heeft geleid tot het huiveringwekkende van gisteren. (Ik heb op het stuk waarnaar ik in de vorige zin verwijs lawaai van allerhande schorriemorrie gekregen, dat uiteraard dit al helemaal niet gelezen heeft).

De gemasseerde geesten. Moslims, zwarte mensen, Roma/Sinti/Zigeuners (nooit uit de vuurlinie geweest, niet alleen in Oost-Europa), ouderen (“babyboomers”), vrouwen, LGBT+, en op het einde van het massagelijstje staan – “de bankiers” – doelwit van het antikapitalisme van de armen van geest. Want “bankiers” was duidelijk sjibbolet voor “joden”. Soros is of was speculant, en geslaagd ook, en is ouderwets liberaal, niet neo-. Dat is nog altijd iets heel anders dan “links”, maar ook dit is weer een denkstap te ver. Bankier, speculant, jood, “zonder staat” (kosmopoliet! globalist!) – we kunnen er een woordenlijst van maken. Waarachter het fascisme van nu schuilgaat.

Ik hoop doordachte reacties te krijgen ter aanvulling van bovenstaand rondtastend hardopdenken.

3 gedachten over “Hardop gedacht na het huiveringwekkende van de NOS van gisteren”

  1. Pingback: Boosheid over antisemitisme bij de NOS “storm in een vingerhoed water” | Krapuul

  2. Arnold, Arnold, ga je me nou echt vertellen dat Popper links was, of was dat pure ironie? Dat is een hele serieuze vraag van mij, aangezien alle legitieme, linkse kritiek op Soros – de man is tenslotte geen heilige omdat extreemrechts het toevallig op hem gemunt heeft – berust op dien Popperianisme (beter bekend als marktfundamentalisme).

  3. Uiteraard was het ironisch. Ik denk niet dat alle lawaaimakers tegen Soros zelfs maar een idee hebben van de achtergrond van de naam Open Society Foundation.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.