Griekse politie arresteert verdachte aanslag op Papademos

De Griekse politie heeft een 29-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht in mei een aanslag op de voormalige Griekse premier Papademos gepleegd te hebben. De politie verdenkt hem ervan lid te zijn van de anarchistische  Synomosía Pyrínon Tis Fotiás (SPF), een club die meerdere aanslagen op haar naam heeft staan. De verdachte ontkent de beschuldigingen.

Foto: Bruno Tersago, DWM

Papademos maakte op 25 mei van dit jaar een postpakketje open, dat vervolgens in zijn gezicht ontplofte. Hij raakte zwaar gewond. Papademos was verantwoordelijk voor de uitvoering van het door de troika van IMF, EU en ECB opgelegde bezuinigingsbeleid, iets wat hem uiteraard in linkse kringen niet in dank afgenomen werd.

De man wordt er ook van verdacht bompakketjes naar het IMF en het Duitse Ministerie van Financiën gestuurd te hebben. Het pakketje dat bedoeld was voor Wolfgang Schäuble werd ontdekt en onschadelijk gemaakt. Bij het openen van het andere pakket werd een medewerker van het IMF in Parijs gewond – op zich overigens al een goede reden van dergelijke methodes af te zien, lijkt ons. Ook deze aanslagen werden opgeëist door de SPF.

Ideologisch is de SPF een merkwaardige club. Ze zegt tot een individualistisch-anarchistische stroming te behoren en weinig gemeen te hebben met anarcho-communisten of sociaal-anarchisten in de traditie van Murray Bookchin: “We are anarchy’s misfits, born from its potent moments and gaping voids”. Ze verwerpt de klassenstrijd en elke vorm van collectiviteit. In plaats daarvan hoopt ze op zelfactualisering d.m.v. de strijd tegen de staat. Wat dat precies betekent is schrijver dezes niet helemaal duidelijk. Een paper over de geschiedenis en ideologische positie van Synomosía Pyrínon Tis Fotiás vind je hier.

Bron: Zeit Online