Geld in overvloed

De ceo’s van de verschillende zorgverzekeringen treden dit nieuwe jaar met vertrouwen en optimisme tegemoet. En in het jaar 2016. En 2017. En 2018. En ook de regering heeft er dit jaar ook vertrouwen in en is optimistisch over de nieuwe indeling van de zorg, waarbij de gemeenten nu verplicht de zorg gestalte moeten geven met minder geld. Is dat vervelende dossier voor de regering tenminste over de schutting gekieperd. Er zijn belangrijker zaken aan het hoofd van een politicus, nietwaar?

Zoals een wapenbeurs, want geld moet rollen nietwaar?

Vijftien Nederlandse en negen Belgische bedrijven zullen van 22 tot 26 februari 2015 deelnemen aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabisch Emiraten. Vooral de Nederlandse overheid stuurt een zware delegatie mee.

De IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten en een van de grootste ter wereld. In 2015 worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.

Het ‘Holland Paviljoen’ op de beurs wordt georganiseerd door de industriële lobbyorganisaties Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) en Netherlands Aerospace Group (NAG), in samenwerking met de Nederlandse overheid. Hier zullen tien Nederlandse bedrijven hun producten voor de defensie- en veiligheidssector presenteren. Daarnaast staat een aantal Nederlandse bedrijven zelfstandig op de beurs.

Nederlandse minister mee

De Nederlandse bedrijven worden ondersteund door de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie, onder leiding van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). “Er gaan altijd ambtenaren mee, maar dit is wel een heel zware delegatie”, zegt Wendela de Vries van Stop Wapenhandel .

“Het is duidelijk gericht op het leggen van contacten met militaire bedrijven en krijgsmachten. Dit is een heel belangrijke beurs in deze sector. Het past bij het regeringsbeleid. De geactualiseerde regeringsnota Defensie Industrie Strategie 2013liet al zien dat de inspanningen voor markten buiten Europa worden versterkt. De vraag vanuit Europa zelf neemt immers af. Dan zijn met name de Golfstaten, die door hun olie heel kapitaalkrachtig zijn, een interessante partner.”

Dat is duidelijk geen klein bier en op zo’n wapenbeurs kun je als politicus, wil je meetellen, je hoofd gerust laten zien. Sterker, het staat goed op je cv voor een baan na het werk als minister, want dan kun je pas binnen lopen, tenminste als je geen PVV’er bent, want die schijnen na hun ministerschap moeilijk weer aan ’t werk te komen. Kampeerde Joop de Uyl ’t liefst met een tentje, met Wim Kok is dat verleden tijd geworden.

Hoe dat er allemaal uitziet, zo’n wapenbeurs, en wie er allemaal vertegenwoordigd zijn, is hier op deze documentaire over de grootste wapenbeurs ter wereld, SOFEX in Amman, Jordanië, goed te zien. Oude jongens, krentenbrood. Gebroederlijk naast elkaar.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Misschien kunnen de zorgverzekeraars nog wel wat bij elkaar lappen, om bij IDEX wat mooie aankopen voor de regering te doen. Per slot van rekening is Nederland in oorlog. Misschien wel niet hier, maar dan toch wel elders op deze aardkloot. Want we moeten onze grote vriend Amerika helpen met het bestrijden van het terrorisme, in ruil voor hun waarden en normen. Maar welke eigenlijk? Dat er in het afgelopen decennium 20% meer baby’s in Amerika onnodig gestorven zijn? Met haast de duurste ‘healthcare‘ ter wereld, dat dan wel weer. Zulke waarden en normen, die in Nederland ook steeds meer gestalte krijgen? En zijn er door vele landen in het jaar 2000 geen beloften gedaan? Die geen knip voor de neus waard bleken te zijn.

In 2000 ondertekenden 189 landen de United Nations Millennium Declaration. Hiermee beloofden zij de komende vijftien jaar er alles aan te doen om verbetering te boeken op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu. Nu is het tijd om de balans op te maken. Zijn de afgesproken millenniumdoelen behaald? NPO Doc zendt deze week documentaires uit over millenniumdoelen en ontwikkelingssamenwerking. (Bron)

Politieagenten van zwaardere wapens voorzien, dat is de ‘core business’ van de meeste politici, maar helpen om de wereld wat beschaafder te maken, is teveel gevraagd.

Zie de documentaire: Welcome To The World, waar aangetoond wordt, dat de beloften van de UNMD niet meer dan loze woorden waren.

De verschrikkingen van geweld zijn nog nooit beter verwoord dan door Paul Celan.

Aus dem Moorboden ins

Ohnebild steigen,

ein Häm

im Flintenlauf Hoffnung,

Das Ziel, wie Ungeduld mündig,

darin.

Dorfluft, rue Tournefort.