Wat brengt je trouwboekje op voor een gerechtsdeurwaarder?

Voldoende eten, kleding en beddegoed, daar moeten deurwaarders vanaf blijven volgens een wet uit 1838. Maar hoe zit het met koelkasten en computers? “Die lijst is toe aan een update”, stelt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. (Trouw)

Dit stukje doorlezend lijkt het alsof gerechtsdeurwaarders menselijke gevoelens hebben. Vind ik heel eng, om te lezen. Geloof er ook helemaal niks van.

Maar die laatste zin, over wat er zoal op een nieuwe lijst moet om vanaf te blijven, geeft mij veel vraagtekens: ‘- persoonlijke spullen zoals een trouwboekje’. Ik snap daar niks van, wat levert een trouwboekje op aan harde valuta? Volgens mij moet een gerechtsdeurwaarder en elke andere deurwaarder daar helemaal van af blijven, net als van je paspoort en je rijbewijs.

5 gedachten over “Wat brengt je trouwboekje op voor een gerechtsdeurwaarder?”

  1. Mijn mobieltje verstop ik. Moooi die androidweergavedinges of hoe dat ook heten mag ;). Met handen en tanden ga ik verzet plegen.

  2. Trouwboekje is in deze alszijnde ‘een voorbeeld van persoonlijk bezit’ opgevoerd. Slecht voorbeeld, dat wel.

    De roep tot verandering van deze lijst, is een aantal jaren geleden al ingezet. Dit mede door de overkoepelende organisatie van deurwaarders. Dit kwam voort uit vele klachten, waar ‘sommige’ deurwaarders ‘alles van enigerlei waarde’ in beslag namen. Dit incl. goederen die ze eigenlijk niet eens in beslag mochten nemen. O.a. goederen van kinderen dus, juist om pressie op de schuldenaars (ouders) op te voeren. Met alle desastreuse gevolgen vandien. Hier zijn doden gevallen. Ouders die geen andere uitweg meer zagen dan een einde aan alles en iedereen.

    Hierover is toen nogal een ophef geweest, waarop is besloten om met de toen beschikbare middelen ‘schoon schip’ te maken. Gedragsprotocollen e.d. kregen een hernieuwde definitie. Veel deurwaarders stonden hierachter, omdat ook zij wel inzagen dat het e.e.a. veel te ver ging…soms.

    De oproep om deze lijst up-to-date te maken komt m.i. rijkelijk laat. Maar, beter laat dan nooit.

    @LeRoi, het verstoppen van je mobieltje zal niet helpen indien je schulden hebt. Hulp zoeken is een lastige maar belangrijke stap. Daarbij opmerkende dat wanneer een zgn. kredietbank (vaak vanuit een willekeurige intrepetatie van ‘richtlijnen’! [*]) niet kan/ wil meehelpen, er ook andere organisaties zijn. Humanitas is hier één voorbeeld, waar schuldenaars evt . terecht kunnen voor hulp om uit de financiele problemen te komen.

    Al is het in eerste instantie alleen maar om een overzicht te (ver)krijgen in de schuldproblematiek, welke veelal uiteenlopend is. Van rechtswege zijn er verder nog mogelijkheden. W.o. bewindvoering, of in het uiterste geval een beroep doen op de ‘Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen’. Dit laatste ís (ook) een pittig traject, edoch, na afloop beschik je over een zgn. ‘schone lei’. Met in de tussenliggende periode (3-5 jaar/ verkorte procedure niet mee tellende) de tijd en ruimte om je leven weer een beetje op te pakken/ opnieuw in te richten.

    Niet zelf gaan kloten met de diverse schuldeisers. Zoek hulp, al was het alleen maar om iets meer rust binnen een precaïre situatie te verkrijgen. Een bewindvoerder, bijvoorbeeld, kan véél méér bereiken dan de gemiddelde burger zelf. Dit mede aangezien de eisers inzien dat er een zekere mate van stabiliteit is ontstaan, juist door het onder bewind plaatsen van.

    [*]
    Richtlijnen op basis van wet-/ regelgeving, waar het gemeenten open staat welke van deze richtlijnen zij toepasselijk achtten om te gebruiken binnen hun gemeente. Willekeur, dus. En nog steeds een enorme bron van irritatie, aangezien er -ondanks wet-/ regelgeving- altijd mensen in de problemen blijven. Zij, die tussen wal en schip raken, om het zo maar te zeggen.

  3. Klere, anders ga je even _NIET_ linken naar een of andere alu-hoedje site van/ voor goedgelovige idioten die zich beter onder behandling laten plaatsen van een psych?

    Het lijkt mij dan ook zeker niet verstandig dat het soort baggersites zoals hierboven wordt gebruikt, door mensen die financieel in de problemen zitten, aangezien er zat officiële sites zijn. Zoals daar de site van de Raad voor Rechtsbijstand is, indien iemand informatie wenst over bijvoorbeeld de WSNP [ http://www.wsnp.rvr.org/ ]. Zowel voor de schuldenaar, alsook voor de (evt. juridisch preferente) eisers.

Reacties zijn gesloten.