Gaat u rustig slapen. Het dappere Stichting Veiliger Sint Nyk waakt over u en den uwen!

In het altijd zo vreedzame dorpje Sint Nicolaasga is den rust wedergekeerd na doortastend optreden van den plaatselijke burgerwacht van den ‘Stichting Veiliger Sint Nyk’.

Wat was het geval?

De hardwerkende bewoners die vrijdagavond aan hun meer dan wel verdiende weekend dachten te kunnen beginnen na enen week van noeste arbeid bleken aan één welhaast onvoorstelbare bedreiging van hun bestaan te hebben blootgestaan.

Niet dat er een meteoriet op het zo lieflijke dorp terecht dreigde te komen of dat het op een haar na overspoeld was door een tsunami.

Dat niet. Den aard van den bedreiging was welhaast onvergelijkelijk ernstiger dan enen door het uitspansel suizenden kosmischen steen of waterballet van iets meer dan normale proporties!

Op genoemde avond arriveerde er in het anders zo rustige dorp namelijk…één Suzuki Swift met vier inzittenden!

Het was de wakkere amateur-veldwachters oogenblikkelijk duidelijk: hier was enen situatie ontstaan welke om onmiddellijk en krachtdadig optreden vroeg.

De vier schavuiten in den Suzuki Swift hoorden immers niet in het mooie Sint Nicolaasga!

En zo werden ze dan ook door de dappere mannen van voorzitter Siem Zijlstra en zijn stichting onverwijld weer het dorp uitgeknikkerd (den plaatselijke Hermandad verleende nog medewerking door enen kenteken-check uit te voeren en naar het voertuig uit te kijken, waaruit wij afleiden dat het noeste optreden van den Jan Hagels ook van de kant van den Hermandad op warme instemming mocht rekenen) en keerde den rust in het mooie, liefelijke dorp weer terug.

Een paar vraagjes onzerzijds aan Siem Zijlstra van het plaatselijke Hasenjagd-comité. Wie horen er zoal niet in het mooie Sint Nicolaasga thuis en lopen derhalve het risico met u en uw mislukte klonen van veldwachter Zwart te maken te krijgen: niet roomblanke Friezen? Slenteraars? Mensen met een T-shirt waarop staat dat zwarte piet racisme is? Mensen die niet koningsgezind genoeg zijn? Joden? Daklozen? Tienermoeders? Bijstandsgerechtigden? Gehandicapten? Katholieken, islamieten, gereformeerden? Groningers? Papoea’s?

Hoort iemand met een witte baard, gezeten op een witte knol met een gespleten muts op ‘overduidelijk’ in uw dorp thuis of niet?

Hoezo was het voor u en uw mensenjagers ‘overduidelijk dat die vier mensen in die auto niet in ons dorp thuishoorden’?

Hoe kun je zien of iemand al dan niet ‘overduidelijk’ in Sint Nyk thuishoort en wie bepaalt dat eigenlijk?

Van wie en namens wie precies hebt u machtiging te doen wat u doet?

Hebben U en uw kornuiten enige vorm van opleiding ter zake genoten, een examen met goed gevolg afgelegd en – zo ja – wie heeft dat alles bekostiigd?

Hoe ging het elimineren van de verschrikkelijke bedreiging die uitging van dat autootje met vier inzittenden precies in zijn werk?

Is er verbaal of fysiek geweld gebruikt? Is er een (wilde) achtervolging geweest waarbij al of niet mensen in gevaar zijn gebracht?

Kunnen de betrokken inzittenden ergens verhaal halen en zo ja, bij wie?

Hoe gewoon is het inmiddels dat de politie samenwerkt met plaatselijke en particuliere bendes, of het nou gaat om G4S of groepjes als dat van Stichting Veiliger Sint Nyk?

Zal ik u eens wat vertellen meneer Siem Zijlstra? Deze hele zaak stinkt. In een dorp waar engerds als u los rond mogen lopen, wou ik dood nog niet eens gevonden worden!

Wat mij betreft mag die meteoriet alsnog komen.

12 gedachten over “Gaat u rustig slapen. Het dappere Stichting Veiliger Sint Nyk waakt over u en den uwen!”

 1. De reactie van één van de “waakzame burgers” :
  Thomas Croiset van Uchelen · Commercieel Directeur bij MY Facilities
  Klopt wij pakken het goed aan we rijden elke nacht met twee man in en rondom het dorp in gemarkeerde auto’s en kleding, ik zag de auto uit de woonwijk komen en in een flits zag ik 4 mannen met Noord-Afrikaans uiterlijk met petjes op en een bondkraag op de jassen. Ik dacht meteen die jongens horen hier niet om 00.30 in een woonwijk… ik ben ze achterna gereden en heb ze het dorp uit begeleid. Na het noteren van het kenteken direct de politie gebeld en deze constateerde dat de auto in Rotterdam stond geregistreerd. We hadden het dus bij het juiste eind, na een zoektocht door politie en de burgerwacht zijn de mannen helaas niet meer aangetroffen.

  Thomas Croiset van Uchelen · Commercieel Directeur bij MY Facilities
  Beste Herman,

  het is zeker niet verboden om s’nachts door Sint Nicolaasga te rijden dat zou wat zijn…
  echter is wel gebleken dat sinds de stichting Veiliger Sint Nyk is opgericht en hier een kleine 80 vrijwilligers aan mee doen (elke nacht rijden door het dorp en omliggende wegen) er niet meer is ingebroken in Sint Nicolaasga. Wij gaan niet zomaar iedereen uit het dorp verjagen, alleen verdachte situaties bekijken we en melden we aan de politie. Als de auto bij het zien van de gemerkte Veiliger St Nyk auto er volgas vandoor gaat, kun je op je klompen aanvoelen dat deze heren vast niet een toeristische route aan het rijden waren…

  Tja, wat zou jij doen als er achter je aangejaagd wordt.

 2. Opsporing is niet voor mislukte klonen van een veldwachter uit een jongensboek en als de politie wat minder zou zitten te twitteren en zou stoppen de obsessies van Opstelten zou trachten te bevredigen, hadden die wellicht tijd voor het werk waarvoor ze in eerste instantie bedoeld zijn.
  Verder weten we dat ook weer (ervan uitgaand dat het citaat klopt): als je een Noord Afrikaans uiterlijk het, een petje op hebt en een jasje met een bontkraag aan hebt, ben je bij voorbaat verdacht in de ogen van de dappere burgerwachters.
  Dat roept de vraag op trouwens of die dappere burgerwachters één of andere vorm van onderricht krijgen in het beoordelen van wat voor uiterlijk iemand heeft. Is het soms zo dat Joost Niemöller een soort van schedelmetersacademie is begonnen waar de heren uit Sint Nyk hun ‘vaardigheden’ in het beoordelen van mensen op grond van uiterlijk hebben geleerd?
  Ook mensen in een Suzuki Swift om 00.30 u. te Sint Nyk, gekleed in jasjes met bontkragen en een petje op zijn onschuldig.
  Misschien waren die vier daar wel omdat ze in een nood-situtie verkeerden en hulp zochten.
  Is dat nagegaan door de amateur-veldwachters?Of waren ze gewoon simpelweg verdwaald.
  Het geheel heeft de bruine geur van racisme.

 3. @3, Aan jou twijfel ik geenszins hoor. Mocht dat zo zijn overgekomen, mijn welgemeende excuus. Overigens, dank voor je reactie.

 4. “zag ik 4 mannen met Noord-Afrikaans uiterlijk met petjes op en een bondkraag op de jassen. Ik dacht meteen die jongens horen hier niet om 00.30 in een woonwijk…”

  Dank je wel, Geert Wilders.

  Het was “ik”, met drie vrienden die verdwaald raakten na het bezoeken van familie/ vrienden en een defect aan de sTomsTom. Al rondrijdende en zoekende naar aanknopingspunten om weer thuis te geraken, constateerden “we” dat we achtervolgd werden door een aantal ‘onfrisse figuren’. Zodra we hen zagen heb ik plankgas gegeven, om aan deze lugubere personages die “ons” achtervolgden, te ontkomen. Op een gegeven moment zagen we een verkeersbord met daarop de weg uit het dorp.

  Je weet maar nooit, vandaag de dag.

  Overigens, zat er maar één in de auto met een bonTkraag; heeft ‘ie van de vakbonD gekregen.

  Bovenstaande is -uiteraard- fictief.

  Angst is een slechte raadgever, “burgerwacht”. Laat men beter aan zgn. professionals zoals de politie over.

  Overigens “jammer” dat deze 80 vrijwillige “burgerwachten” geen 7.50 gulden kopgeld hebben ontvangen. Hadden ze de onstane en onnodige werkdruk op het politieapparaat een beetje mee kunnen compenseren.

  Het dorp Sint Nicolaasga telt ongeveer 3360 inwoners, aldus https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Nicolaasga

 5. Niets nieuws onder de zon.

  Een vriend van mij woont in een wijk waar de buurvouw die weinig te doen heeft, zit de hele dag achter het raam met een pen en papier om kentekens van auto’s te noteren waar ze denkt dat ze niet erbij horen. Ze kent een politieman die hoewel niet helemaal toegestaan, loopt altijd haar lijstje na en kijkt of er iets “verdacht” is.

  Mocht een auto bijvoorbeeld uit regio Amsterdam komen dan vraagt e meteen de buren, “hoezo heb je dus vrienden in Amsterdam?”.

  Ze was recentelijk tegen het kopen van een huis in de wijk door import mensen omdat dit haar observatie werk helemaal in de waar zou gooien. Moet je nagaan wat voor warboel zou het worden met de auto’s van de kennissen van de import luitjes. Import moten we nie hebbe!

  Update: het schijnt dat ze uiteindelijk een klein verrekijker van haar zon cadeau ontvangen te hebben en nu kan ze helemaal tot het eind van de straat alle kentekens noteren.

  Wat een heerlijk streek!

 6. Krijg nou tieten.

  Mijn buitenlandse vriendin vraag of het nu Sint Nyk of echter Sint Neuk is?

 7. PvdA zou moeten overwegen om een subsidie daarvoor te leveren voor een Gate. Wat Sint Neuk in wezen wil is een Gated Community creëren en dat kost gewoon geld.

  Straks elke Nederlandse dorp met zijn eigen Muur omringd.
  Katten en loslopende buitenlanders worden bij zicht afgeschoten.

 8. @9, dan liever subsidie zodat menig Nederlander eindelijk eens leert af te rekenen met irrationele angsten en verdere onzinnige emoties.

  Ik ben absoluut geen voorstander van dit soort “burgerwachten”. Sterker, ik acht deze als zeer schadelijk. Aangezien de gemiddelde burger niet echt in staat is om met bepaalde situaties om te gaan, zolang deze geen feitelijke en uitgebreide kennis heeft om met die situaties om te gaan.

  Een evt. rollenspel plus een uurtje of wat aan theorie geeft dit niet. En zal de “burgerwachten” zeker niet voorbereiden op een gegeven situatie.

  Bovenstaande gaat tevens op voor menig v/ d zgn. “gecertificeerde beveiligers”. Daar kan ik evt. nog wel een aantal niet fictieve verhaaltjes neertikken. Maar goed, terzijde.

  “in gemarkeerde auto’s”

  Wat overigens complete kolder is, aangezien het -zo te zien- om een magneetplakker van zo’n 30×40 centimeter gaat, aan/ op de zijkant van dat busje geplakt.

 9. Even te vroeg…

  “Wat overigens complete kolder is, aangezien het -zo te zien- om een magneetplakker van zo’n 30×40 centimeter gaat, aan/ op de zijkant van dat busje geplakt.”

  Welke je dus niet in de achteruitkijkspiegel van je auto ziet.

Reacties zijn gesloten.