Flexi-jobs bij bakkerijen: “Sociale dumping in eigen land”

Gratis mini-koffiekoeken zijn vandaag, zondag 24 september, te krijgen bij de Grote Zavel in Brussel. Niet omdat er iets te vieren valt. In tegendeel. Een honderdtal ACV-militanten voert actie tegen de uitbreiding van de flexi-jobs naar bakkerijen. Daarom ook ‘mini’-koffiekoeken, want “flexi-jobs zijn een vorm van mini-jobs”.

Anderhalf jaar geleden, rond mei 2016, zijn de vakbonden naar het Grondwettelijk Hof gestapt. De regering had eind 2015, ondanks zwaar protest van de vakbonden, flexi-jobs bij de horeca ingevoerd. Ter compensatie voor de invoering van de ‘witte kassa’, argumenteerde regering Michel toen. Maar de vakbonden achten deze wetgeving ongrondwettelijk.

“Flexi-jobbers worden gediscrimineerd ten opzichte van andere medewerkers, omdat ze zowel op vlak van arbeidsrecht als sociale zekerheidsrecht worden benadeeld. Ze krijgen een lager loon, lagere sociale zekerheidsuitkeringen, de bekendmaking van het uurrooster kan later dan vijf dagen vooraf plaatsvinden, en 360 overuren op jaarbasis worden niet met loon uitbetaald. Het is een schending van de grondrechten op billijke arbeidsvoorwaarden.”

Volgende week doet het Grondwettelijk Hof hierover uitspraak.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be