Farage terug als leider van UKIP

nigel_farage_mep_1_strasbourg_-_diliff_cropped
Farage. Foto: Wikipedia

Nigel Farage is – voor de zoveelste keer – terug van weggeweest. Gisteren besloot zijn opvolgster als leider van de UKIP, Diana James, volledig onverwacht de pijp aan Maarten te geven.

Farage zelf zegt dat hij slechts met tegenzin terugkeert, maar dat gelooft geen mens. Het lijkt waarschijnlijker dat hij de spotlights gemist heeft.

Diana James kapte er al na 18 dagen mee. Ze zegt binnen de partij geen autoriteit te hebben. Ook persoonlijke overwegingen zouden een rol spelen.

Farage zegt tot de verkiezing van een nieuwe partijleider aan te zullen blijven. Of hij zelf dan weer kandidaat wil staan is niet geheel duidelijk.

Niet iedereen binnen de partij is even gecharmeerd van Farage’s voornemen. Zijn aartsrivaal Neil Hamilton verklaarde dat Farage wel meer kan zeggen, maar dat het aan het bestuur is een interim-leider te benoemen, niet aan Farage. Hamilton en Farage kunnen elkaars bloed wel drinken. Mogelijk wil Farage met zijn coup ten koste van alles voorkomen dat Hamilton de nieuwe partijleider wordt.

De UKIP is berucht om de vele interne politieke en persoonlijke vetes. Farage was degene die de partij bijeenhield. Na zijn vertrek brak onmiddellijk de hel los en gingen de partijleiders elkaar publiekelijk te lijf.

Bron: BBC