Europees plan bestrijding cyberterrorisme uitgelekt

In Europa is enige tijd geleden het zogenaamde CleanIT-project opgestart, een project dat beoogt dat cyberterrorisme vroegtijdig kan worden gedetecteerd en opgespoord. Dit blijkt uit een gelekt document (PDF) van dit project.

Men blijkt volgens het document vergaande uitbreiding van bevoegdheden tot monitoring en verwijdering van webcontent te overwegen (men heeft vanuit CleanIT inmiddels gereageerd, en benadrukt dat deze voorstellen nog niet allemaal aangenomen zijn), en een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid ook bij de provider te willen neerleggen. Op Webwereld staat een samenvatting, en op de site van European Digital Rights (EDRI) staat een wat uitgebreider verslag.

Eén van de maatregelen die wel erg vergaande gevolgen kan hebben, want niet gebonden aan enige wet, is het volgende: er wordt voorgesteld dat internetbedrijven ongewenste activiteiten uitbannen door middel van hun servicevoorwaarden, maar tevens wordt geadviseerd deze voorwaarden niet erg gedetailleerd te maken. Deze reeds wijdverspreide praktijk heeft er bijvoorbeeld in het geval van Microsoft toe geleid dat hun servicevoorwaarden afbeeldingen van Donald Duck zouden uitsluiten als zijnde potentieel pornografisch (“depicts nudity of any sort … in non-human forms such as cartoons”). Hij loopt immers structureel zonder broek rond.

Nog enkele opvallende voorstellen uit het document:

 • Rechtshandhavende organen moeten inhoud van websites kunnen verwijderen zonder de ‘notice and action’ procedures te hoeven volgen (bij welke de Internet Service Providers gemaand wordt inhoud te verwijderen, maar deze dat niet hoeven te doen).
 • Het opheffen van welke beperkende wetgeving dan ook met betrekking tot het filteren of monitoren van internetverbindingen van werknemers.
 • Het bewust linken naar ‘terroristische inhoud’ (maar men refereert hier niet aan inhoud die door een rechtbank als zodanig bestempeld is, maar ongedefinieerde terroristische inhoud in het algemeen) zal een overtreding zijn, ‘net zoals het terrorisme zelf’.
 • Wetgeving om het gebruik van echte namen te verplichten en anoniem gebruik van internet tegen te gaan.
 • Internet Service Providers zullen verantwoordelijk worden gehouden als ze geen ‘redelijke’ technologische inspanningen hebben gepleegd om ‘terroristisch’ gebruik van internet te kunnen detecteren.
 • Bedrijven die eindgebruikersfiltersystemen leveren, en hun klanten, worden verantwoordelijk gehouden voor het in gebreke blijven bij melden van terroristisch gebruik van internet.
 • Klanten zullen verantwoordelijk gehouden worden voor het bewust versturen van valse rapporten over terroristische inhoud.

Moet het ons tenslotte nog verbazen dat dit Europese project opgestart is door Nederland, dat sinds 2002 zucht onder de law- en orderterreur van (rabiaat) rechts?

Met dank aan GJ_ voor de tip

7 gedachten over “Europees plan bestrijding cyberterrorisme uitgelekt”

 1. Die Donald Duck is wel een heel leuk voorbeeld. Het is niet eens te zien of die mannelijk dan wel vrouwelijk is.
  Zo lust ik er nog wel een paar.

  Het volgende wat er gaat gebeuren is dat dieren, op straat, straks ook aangekleed moeten zijn.
  Dit is natuurlijk al heel pervers natuurlijk.

  Maar ja, je kunt er alle kanten mee op.
  Vogels in de vrije natuur worden afgemaakt, want ze hebben immers geen kleding staan.

  Foto’s met dieren erop verbieden.
  Half ontblote baby’s al helemaal.

  Zo kun je het vrije woord ook verbieden of het levende woord.
  En voor je het weet heb je overal in de wereld de diktatuur ingevoerd.
  Vrijwel ieder mens langzaam gemuilkorfd.

  Waarom zou je dan nog je mening geven als het je gevraagd wordt en de media deze aanpast aan iets wat de grote leider(s) wel aanstaat ?

 2. George Orwell heeft lang geleden aangekondigd dat dit zou (o.a. in Nederland) gaan gebeuren..

  De maatregelen voor Totaal Control over de bevolking zijn niets nieuws. Men heeft eerder in DDR hetzelfde experiment uitgevoerd.

  Tegenwoordig met nieuwe technische middelen.

 3. is Geen cyberterrorismen bestrijden MAAR bedrijven.
  Zuiver Volksonderdrukking van die Kinder knijpers in het donkere nog donkeredonkérder

Reacties zijn gesloten.