“Europa moet het taboe op schuldverlichting te boven komen”

Dat zegt onder andere Reza Moghadam, voormalig hoofd van de Europese afdeling van het IMF. Diverse andere specialisten zitten op dezelfde lijn:

“Halveer de Griekse schuld”, zegt ook Reza Moghadam, voormalig hoofd van de Europese afdeling van het IMF, in de Financial Times. Moghadam was zelf een aantal jaren betrokken bij de besprekingen in de zogeheten trojka, bestaande uit de Europese Commissie, de ECB en het IMF, maar ziet nu geen andere uitweg: “Europa moet het taboe op schuldverlichting te boven komen.” Ook de Nederlandse econoom Sweder van Wijnbergen, ex-Wereldbank en veel ervaring met schuldsaneringen van landen, vindt dat.
(…)
Een ander risico is dat het schuldverlichtingsvirus overslaat naar andere landen, zoals Spanje en Portugal. Als Griekenland een precedent schept ‘dan is dat maar zo’, is het nuchtere commentaar van Kenneth Rogoff. “Andere landen in de periferie zullen, beter vroeg dan laat, ook hulp nodig hebben”, stelt de ex-IMF-econoom. “De eurozone moet doorgaan met buigen, als die niet wil breken.”
(Trouw)