Esther Voet gaat Pieter Broertjes lesje leren? Kom nou toch…

Beste Esther,

Pieter Broertjes heeft gelijk dat je Nederlanders die niet veroordeeld zijn, hun paspoorten niet kunt afnemen. Dat heet rechtsstaat. Daar moet ook jij voor opkomen. Mensen aanduiden als terrorist is altijd riskant, maar je hoeft Broertjes echt geen lesje te leren. Hij heeft ook nog eens gelijk wat betreft mensen die na de oorlog (en zelfs al ervoor, toen de toestand nog heel anders was) naar Israël trokken om daar te strijden. Tegen Palestijnen die hen niets gedaan hadden. Onwettig. Onjuist. En zeer terroristisch, compleet met bomaanslag na bomaanslag. Wikipedia geeft een lijst van wel 60 aanslagen, 30 vóór en 30 na de oorlog. Honderden doden.

De geschiedenis leert jou Esther, een lesje (misschien vergeten?): bijvoorbeeld de terreur-bomaanslag van leden van de zionistische Irgoen op het Jeruzalem-hotel, 22-07-1946, 90 doden, de terreur-aanslag op het dorp Deir Yassin, 8-9-04-1948, 110 doden. In 1946 duidden zelfs het Zionisten Congres in Engeland en het Jewish Agency deze groep aan als terroristen. Joodse terroristen, wel te verstaan. Vrijwel net zo onverdraagzaam, fanatiek en dodelijk als de jongens die naar Syrië willen.

Het lijstje van Wikipedia van aanslagen door Irgoen is heel leerzaam voor een leergierig iemand als Esther. Bom na bom na bom onder burgers, en soms Britse soldaten. Esther hoeft Pieter Broertjes echt geen lesje te leren. Alleen zichzelf….

O ja, Esther: kijk ook even op 70.auschwitz.org en het citaat van Primo Levi dat daar  loopt: ‘It happened, it can happen again, it can happen anywhere’ – Primo Levi, you know. Dat lijkt mij ook van toepassing op de Irgoen, en trouwens ook op ook op ‘onze jongens‘ van de ‘politionele acties’, die zich daar vaak gedroegen als SS-ers, op Sabra en Shatila en op… het optreden van het Israëlische leger van de zomer in Gaza.

Ik steun alle pogingen om Joden in Nederland te verdedigen, plus alle anderen die onwettig bedreigd worden.

Nederlands wikipedia-artikel over Etsel alias Irgoen.