Erdoğan wil een ‘compleet nieuwe Grondwet’

De Turkse pesident Erdoğan wil de Turkse Grondwet compleet herschrijven. Dat heeft een van zijn woordvoerders gezegd tegen Al Jazeera. Volgens de woordvoerder, Ibrahim Kalin, is de huidige Grondwet nodeloos gedetailleerd en ‘zo vaak gewijzigd dat ze  haar essentie is kwijtgeraakt’. Lees: de Grondwet kent niet voldoende bevoegdheden toe aan de president. Erdoğan streeft naar een presidentieel bewind in de trant van Poetin, hét voorbeeld voor conservatieve autocraten overal ter wereld.

Eerder zei Kalin dat Erdoğan denkt dat het toekennen van ‘grote macht’ aan de president voor Turkije een ‘sprong vooruit’ zou betekenen. Hij suggereerde dat een eventuele grondwetswijziging aan het volk voorgelegd zou moeten worden d.m.v. een referendum. Erdoğan komt in het parlement 13 zetels te kort voor het instellen van een referendum. 125px-Recep_Tayyip_Erdogan

Het valt te vrezen dat Turkije in navolging van Rusland en Hongarije langzaam af zal glijden naar een verhulde dictatuur. In hoeverre Erdoğan binnen het parlement op weerstand zal stuiten, is niet duidelijk. De linkse, pro-Koerdische HDP zal zich ongetwijfeld tegen een grondwetswijziging die de president meer bevoegdheden geeft, verzetten, maar hoe de beide andere oppositiepartijen zich op zullen stellen valt moeilijk te voorspellen.  Eerder deze week kondigde premier Davutoğlu aan onderhandelingen te zullen beginnen met de oppositie over een grondwetswijziging.