Erdoğan gebruikt coup om greep op Turkije te verstevigen

Recep_Tayyip_Erdoğan_June_2015
Erdo. Foto: Wikipedia

Het lijkt erop dat Erdoğan de couppoging van vorige week vrijdag gebruikt om zélf een coup te organiseren. Volgens de laatste berichten zouden inmiddels een kleine 9000 ambtenaren ontslagen zijn. Alleen al 7900 politieagenten zouden naar ander werk om moeten zien.

Sinds de coup zijn zeker 6000 mensen gearresteerd en enkele duizenden rechters zouden zijn ontslagen. Je hoeft geen complotgek te zijn om te vermoeden dat de lijsten met te arresteren/te ontslane mensen al klaar lagen. Dat wil niet zeggen dat de coup door Erdoğan zélf georganiseerd zou zijn, maar het maakt de theorie dat de coup uitgevoerd is door militairen die wisten dat ze op het punt stonden weggezuiverd te worden wél aannemelijker.

Momenteel wordt in Turkije druk gespeculeerd over de mogelijke herinvoering van de doodstraf. Een lidmaatschap van de EU kan Erdoğan dan wel op zijn buik schrijven, maar dat lidmaatschap zat er tóch al niet meer in. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Turkije het Westen de rug toekeert en toenadering zoekt tot de oude vijand Rusland. Turkije heeft met lede ogen toe moeten zien hoe de Syrische Koerden met steun van de Amerikanen een zelfstandige Koerdische enclave creëerden aan haar zuidgrens. Er is de Turkse regering alles aan gelegen die enclave weg te vagen en op dat punt vindt ze Assad, samen met zijn steunpilaren Iran en Rusland, aan haar zijde.  De steun aan het YPG – in alles behalve de naam een filiaal van de PKK – is door de Turken ervaren als een dolkstoot in de rug. Erdoğan kan tot de conclusie zijn gekomen dat hij uiteindelijk beter zaken kan doen met Assad, Khamenei en Poetin, dan met de VS  en Europa. Verwacht binnenkort foto’s waarop Erdoğan en Poetin elkaar omhelzen. In dat geval zouden de Amerikanen in het MO wel eens heel erg alleen kunnen komen te staan.