EPD, Amerikanen kijken mee

Eerder al is er door jvdheuvel over het EPD geschreven en de sneaky wijze waarop dit nu toch ingevoerd gaat worden in Nederland.

Maar wat schetst mijn verbazing als ik vandaag dit lees:

De Amerikaanse overheid kan mogelijk toegang krijgen tot het elektronisch patiëntendossier. Dat bevestigt het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam desgevraagd. Het systeem wordt gebouwd en beheerd door het Amerikaanse bedrijf CSC. Dat heeft vestigingen in Nederland, maar valt onder het Amerikaanse moederbedrijf. (NOS)

Zijn ze helemaal gek geworden? De huisarts mag het niet inkijken – werd toch als argument gebruikt om het ons te laten slikken – en de Amerikaanse overheid mag gewoon alles over ons lezen!

Soms heb ik echt wel eens het idee dat ik in een schilderij van Dalí of van Willink leef, zo surrealistisch.

11 gedachten over “EPD, Amerikanen kijken mee”

 1. Dit gaat niet goed. In heet bijzonder wanneer private partijen – winst is onze leidraad – de ‘zorg’ dragen voor de invoering van het EPD.

 2. Dit is niet meer tegen te houden ,nederland heeft amerika al een vrijbrief gegeven om te doen wat ze doen .Denkt u nu echt dat de amerikanen met hun wet omtrend terrorisme in de hand niet alles doen omtrend inzage waar ook ter wereld in welke bestanden dan ook .En het is ze een zorg of ze daarmee de wet overtreden .Zij overtreden wekelijks de wet met hun transporten van verdovende middelen via frankfurt met vliegtuigen van de amerikaanse luchtmacht ,om de afghaanse president aan zich te binden .

 3. Wikkileaks oprichter assange ,schreef hier ondanks al over .Hij noemde het een weg naar een wereld omvattende overname van een klein clubje met als doel gehele onderwerping . Hier zit natuurlijk een grond van waarheid in ,kennis is macht ,dus indien men genoeg weet van ,laten we stellen 85% van de wereldbevolking .Geeft dat onbeperkte mogelijkheden ,waar zeg hitler in zijn tijd een moord voor zou doen of toendertijd het regime in oost duitsland ook in hun handen had gevreven .Maar van onze regering is denk ik weinig tegengas te verwachten daaromtrend .

 4. Neemaar, toen de vraag aan Minister Schippers gesteld werd of de Amerikanen inkijk in de EPD hebben, was haar antwoord resoluut: ” Nee,toch!”

  Dit antwoord heeft precies dezelfde waarde als de uitspraak van Rutte: ” Geen geld voor Griekenland!”

  Dus of de EPD moet resoluut gestopt worden, of Schippers moet per gelijk weg wegens incompetentie.

 5. @6, aangezien we in een zgn. ‘en-en’ maatschappij schijnen te leven, is je ‘of-of’ voorstel niets. 😉

 6. @7, de oplossing van de situatie met de inkomensafhankelijke zorgpremie spreekt je tegen.

  En incompetentie kun je niet lang onder het tapijt blijven schuiven, want leuk voor de vrouwtje van de verzekeraars.

 7. De toestand rond het EDP is typisch een voorbeeld van een goed idee dat door autistische ICT nerds volkomen is kapot getechnologiseerd.
  Geef iedereen een pas met foto, naam en BSN-nummer, stop in die pas zit een chip met voldoende Gb en iedereen kan zelf beslissen om de pas aan een behandelende arts te geven. Deze arts kan (mbv een speciale lezer) op de kaart kijken naar jouw medische gegevens en daar zijn bevindingen aan toevoegen, als je daarmee akkoord gaat.
  Geen centrale database, geen datatransport via openbare netwerken, dus ook niet interessant voor hackers.

 8. @9 Ja, en van hoeveel mensen denk jij dat op die manier hun complete medische dossier verloren gaat na slechts luttele weken? Dat is toch geen betrouwbare wijze van data-opslag? De meeste mensen raken al hun gegevens op hun eigen computer al met grote regelmaat kwijt…

 9. @10 Er gaat niets verloren. iedere mediche instantie houdt zelf dossiers bij, dat gebeurt nu ook al, dat blijft zo. Waar het om gaat is of jij als patient het belangrijk vindt dat een behandelende arts kennis kan nemen van jouw gehele medische verleden. Met zo’n pas bepaal je dat helemaal zelf.

Reacties zijn gesloten.