Een op massamoord gefundeerde Wereldorde

250px-Congo_Crisis_dead_hostagesGisteren nam ik de gelegenheid waar om het alledaags racisme van iemand die daar niet van verdacht wordt in Nederland in het halve gele zonnetje te zetten.
Zoiets, kan ik u verzekeren, doe ik niet met plezier. Nog maar een dag er voor heb ik in dezelfde tamelijk emotionele staat vastgesteld dat ik nog steeds niet gewend ben aan de Wereldorde. Kortom, ik betrapte mijzelf dezer dagen op hoop of geloof in vooruitgang van “het Westen”, dat natuurlijk geen nazi’s aan de macht zou gaan helpen in het op een na grootste land van Oost-Europa.

Het alledaagse racisme is niet eens zozeer het schelden of het verkondigen van racistische praatjes à la Niemöller, het is juist de zogenaamde keurigheid die ten grondslag ligt aan hoe de wereld dagelijks aan u gepresenteerd wordt. Bij het schrijven van het stuk over de overleden Hugo Brandt Corstius kwam ik volkomen toevallig dit stuk vullis tegen van een zekere Marnix de Bruyne in de Volkskrant.

Nu heb ik inderdaad de Volkskrant de deur uit gedaan toen het mij te veel werd dat de Wereldorde er als vanzelfsprekend werd gepresenteerd en op geen enkele manier zelfs nog maar in opiniestukken ter discussie werd gesteld. Het is er sindsdien alleen maar erger op geworden, en niet alleen bij die krant.

Maar goed, een genocidale oorlog en pogroms werden hier gepresenteerd als een propagandaoefening in “zieligheid” en er werd een verklaring gegeven voor de pogroms:

Veel van de christelijke Igbo’s, in de Britse koloniale tijd relatief goed opgeleid op missiescholen, hadden zich in het verarmde, islamitische noorden van Nigeria gevestigd. Ze werden er ambtenaar of leraar, wat wrevel en jaloezie wekte.

De pogroms zijn opnieuw aan de gang en passen nu weer in een ander koloniaal vertoog. Maar De Bruyne geeft weg dat brandstichting, roof en moord geoorloofd zijn tegen vertegenwoordigers van een “groep” die geslaagder is dan “de anderen”. Een dergelijke redenering heb ik in diezelfde krant gelezen ten aanzien van de Tamils, die op Sri Lanka blijkbaar te geslaagd waren naar de zin van de anderen en dus – inderdaad – ook in een weinig in de media beschreven genocidale oorlog tenslotte in 2009 “een lesje geleerd” kregen. Een ingezonden stuk dat ik hierover geschreven heb samen met een makker die inmiddels bij buitenlandse zaken werkt werd geweigerd – zo ging (gaat?) het met ingezonden stukken: “we krijgen er zoveel” – alleen u w racistische praatjes zijn welkom.
Het eindpunt van vergoelijkende praat over dergelijke groepsjaloezie kent u. U schrikt van de gedachte. Dat komt hoofdzakelijk doordat de slachtoffers, in tegenstelling tot wat Niemöller zegt, “blank” waren, 1933-1945. “Joden zijn slimmer dan blanken” staat in de Katholieke Illustratie die nu Revu heet.

Genocide is de basis waarop de gehele Wereldorde gebouwd is. Ook dat weet u eigenlijk best. U weet wie de oorspronkelijke bewoners zijn van Amerika en Australië. “Dat was toen”, zegt u hoopvol, wellicht. Het was niet “toen”. Het is dagelijkse praktijk.

“Afrika” werd niet zielig” door “Biafra”, zoals de Volkskrant het voorstelde, een stapje verder gaand dan de altijd koloniaal ingestelde BBC waarop het kletsverhaal gebaseerd was. Biafra heeft de media kunnen gebruiken om te laten zien: dit doet u, met uw wapens en uw zogenaamde multinationals, met ons, in wat u nu “De Derde Wereld” noemt. Op ongeveer dezelfde manier kon “Vietnam” in “de media” de publieke opinie verontrusten.

De mediaregie is ervoor en erna aanzienlijk handiger geweest in het wegmoffelen van voor de kijkbuiskindertjes ongewenste toestanden. De doden van Algerije bleven “ons’ bespaard. Die van Kenia. En dat er door kolonialistische oorlogvoering in Kongo van begin af aan doden door uithongering en oorlogsgeweld vielen hoeft u niet (meer) te weten. Dat deze oorlog tot op vandaag doorgaat en ongekend veel miljoenen mensenlevens kost, meer dan de Belgische koning Leopold in zijn persoonlijke kolonie op zijn geweten had – zoek het eens op in uw mobiele met internet, waar de stoffen in verwerkt zijn afkomstig uit Kongo. Maar er is geen show van “zieligheid” want de televisie heeft andere prioriteiten. U leeft in de beste van alle mogelijke werelden.

4 gedachten over “Een op massamoord gefundeerde Wereldorde”

 1. merkwaardi, of het nou oekraine is of verwegistan het westen heeft er een miljoenen kostende geheime dienst en onze regering staat altyd verbaast te kyken gut oh gut wat gebeurt ernou.

  De heer Plasterk(PvdA) is een typisch voorbeeld dat deze grote verbazingen niet alleen maar van rechts te verwachten zyn.

 2. Indien je goed nadenkt, merk je meteen op dat de zogenoemd “vrije markt” bestaat echt niet behalve binnen de bekende PR retoriek.

  Het is altijd oorlog voor de markten. Elke oorlog.

 3. Ook binnen de Nationale grenzen bestaat de “Vrije markt” niet.
  Neoliberale Kapitalisme dient enkel het top van de piramide.

  Binnen nationale grenzen is “vrije markt” het middel om bepaalde machtgroepen/individuen in wezen voor te trekken.

 4. @ Richard ik weet niet of je het al weet maar de PVDA is rechts en als het niet zijn dan doen ze erg weinig tegengas geven aan dit uiterst rechtse kabinet. Hou het wel graag even overzichtelijk.

Reacties zijn gesloten.