Edith Schippers, Fred Teeven, Ivo Opstelten en de VVD

Soms krijg ik medelijden met zo’n Opstelten, dan denk ik dat-ie het ook echt allemaal meent. Het is echt zo dat die man of ontstellend naïef is of een Oscar zou moeten krijgen voor beste acteur van de laatste vijf jaar.

Misschien is hij echt de vaderlijke figuur die hij lijkt te zijn. Als je deze video bekijkt krijg je toch die indruk.

Fred Teeven sluipt langs de camera als de dief in de nacht die hij is, daar hoeft geen twijfel over te bestaan. Maar Ivo zit goed in zijn vel, meent echt iets voor zijn land betekend te hebben en gaat nu even van zijn team afscheid nemen. (tenzij hij dus voor die Oscar in aanmerking komt).

Fred Teeven; via inspecteur bij de douane opgeklommen naar (IRT-) officier van justitie. Dus die zat in de jaren negentig al tot zijn oren in de dubieuze deals, misschien wist hij er al van toen hij nog bij de douane zat. Daarna meende hij maar eens de politiek in te moeten gaan. Hij meldt zich bij Leefbaar Nederland, dat een enorme opmars maakte onder Pim Fortuyn. Alleen begon die te zeggen wat hij écht dacht (met name ten aanzien van moslims) en dat ging zelfs Jan Nagel te ver. Pim Fortuyn werd LPF en Jan Nagel kreeg de twee zetels die hij toch altijd weer op een of andere manier weet te verwerven, ondanks dat de man zelf een uitstraling van onder het vriespunt heeft. Fred Teeven werd verondersteld de charismatische fractievoorzitter te worden van Leefbaar Nederland, wat – eh – niet helemaal lukte. Charisma is zeg maar niet Fred Teevens ding.

Teeven voerde een zeer verstandige strategische terugtocht uit teneinde niet helemaal vernietigd te worden, en bleef twee jaar uit de politieke kijker, waarna hij via de achterdeur weer bij de VVD binnenkwam. Het is een gevaarlijke man met veel uithoudingsvermogen die je nooit moet onderschatten. Hoe hij zich daarbinnen weer opgewerkt heeft weet ik niet – misschien weet-ie gewoon teveel van types die allerlei schimmige deals met de drugsmafia hebben gesloten in de jaren negentig –  maar op zeker moment leek het de VVD een goed idee deze figuur als staatssecretaris aan te stellen.

Debatten saboteren met eindeloos comagelul over procedures en regels kan hij als geen ander, dus als staatssecretaris was hij prima op zijn plaats als het bijvoorbeeld ging over niet hoeven af te treden als er doden vielen onder zijn verantwoordelijkheid.

Dus Schippers kan complotten vermoeden zoveel ze wil, maar zelfs als ze daarin gelijk heeft is het een kwestie van eigen schuld dikke bult. Als je je met types als Teeven inlaat kun je verwachten vroeg of laat pootje gelicht te worden, door de onderwereld of door Teeven zelf. Dit was één akkefietje teveel waar iemand als Ivo Opstelten natuurlijk helemaal niet tegen opgewassen is. Als het aan Teeven gelegen had was er helemaal niemand afgetreden. Die ontkent, net als Rita Verdonk, alles totdat je op televisie voor de camera zwart op wit toont dat je hebt staan liegen dat het (niet) gedrukt stond.

Vanochtend vond er bij Buitenhof weer zo’n beleefd interview van Paul Witteman plaats met minister Edith Schippers. Het ging alleen over het geval Teeven en Opstelten, maar negeerde de tientallen andere corruptiegevallen binnen de VVD. Edith Schippers werden allerlei nette vragen gesteld, terwijl men, als Buitenhof een programma was dat serieus genomen zou moeten worden, haar natuurlijk had moeten vragen: “Wat vindt u er nu van dat de VVD een halve criminele organisatie is geworden?” Ik had dat gezicht van Schippers wel eens willen zien.