Duterte roept ‘staat van wetteloosheid’ uit

Bangkerohan_Bridge_at_night
Nachtelijk beeld van Davao. Illustratie: Wikipedia

De Filipijnse president Duterte heeft een nationale ‘staat van wetteloosheid’ afgekondigd, na een bomaanslag in Davao waarbij 14 mensen om het leven zijn gekomen. De aanslag is opgeëist door de islamistische terreurorganisatie Abu Sayyaf. Duterte is nog niet overtuigd van de oprechtheid van die claim, hij sluit niet uit dat de aanslag is uitgevoerd door Filipijnse drugskartels.

Wat we ons bij die staat van wetteloosheid precies moeten voorstellen, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Duterte betekent het dat het leger politietaken uit gaat voeren, wat in feite neerkomt op de staat van beleg.

Duterte heeft de oorlog verklaard aan niet alleen de kartels, maar ook gewone gebruikers. Sinds Duterte’s inauguratie in juni zijn waarschijnlijk tegen de 2000 mensen vermoord door doodseskaders. De slachtoffers bestaan in overgrote meerderheid uit gebruikers en kleine dealers. De doodseskaders zijn samengesteld uit agenten en militairen die in hun vrije tijd wat bijklussen. Ze opereren met de zegen van de Filipijnse president.