Duizenden vluchtelingen gestrand in Boedapest

screenshot-www youtube com 2015-09-02 10-05-32 BoedapestVoor het hoofdstation in Boedapest hebben zich ruim 3000 vluchtelingen verzameld. Gisteren sloten de Hongaarse autoriteiten het station tijdelijk af, waarschijnlijk onder druk van Duitsland. Veel vluchtelingen proberen met de trein vanuit Boedapest Duitsland te bereiken.

Inmiddels zou volgens het nieuwsagentschap Associated Press de Hongaarse politie de hulp van burgerwachten hebben ingeroepen om buiten het station de orde te bewaren.  De hulpverlening is niet ingesteld op een dergelijk groot aantal mensen en heeft moeite de vluchtelingen van voldoende voedsel en medische hulp te voorzien.

Hongarije heeft vanochtend het station weer geopend, maar uitsluitend voor toeristen en mensen met een geldig visum. Voor mensen zonder geldig visum blijft het station gesloten. Hongarije zegt daarmee te voldoen aan Europese wetgeving, die het reizen zonder geldige papieren binnen de Schengenzone verbiedt.

Gisteravond laat dreigde de situatie even te escaleren toen een groep vluchtelingen uit protest de rails blokkeerde. De politie greep echter niet in en inmiddels is de – relatieve – rust weergekeerd.

De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit het door een burgeroorlog verscheurde Syrië. Bij die die burgeroorlog zijn honderdduizenden burgers om het leven gekomen.

Hieronder een interview van Al Jazeera met een in Boedapest gevangen zittende Syrische vluchteling.

 

Bron: Al Jazeera